Поплаве и одрони у Македонији

Нагли пораст температуре и топљење снега довели до одрона и поплава, посебно у западном делу Македоније. Најновији одрон у близини Велеса. Пут Скопље-Велес затворен.

Македонији прети опасност од поплава због пораста нивоа воде у рекама и језерима. Услед наглог пораста температура, топљење снега је створило проблеме с одронима на путевима широм земље, посебно на западу, где саобраћајнице воде преко планинских предела.

Због изливања реке Црне, највеће штете забележене су у Пелагонији, где је поплављена велика површина пољопривредног земљишта. Министарство за пољопривреду најавило је да ће обезбедити помоћ за санирање последица.

У задњих десетак дана саобраћај на главном путу који повезује градове и насељена места у западној Македонији, у сталном је прекиду због великих одрона, чије је рачишћавање отежано и поред тога што екипе раде даноноћно.

Само у току јучерашњег дана пале су две лавине, а јутрос су на истом путу, у близини манастира Свети Јован Бигорски, испуцале стене изнад самог пута.

Најновији одрон се догодио јутрос у близини Велеса, у централном делу Македоније, због чега је пут Скопље - Велес затворен, а саобраћај је усмерен преко Куманова и Штипа.

Забринутост од јуче изазива и пораст нивоа воде у Охридском језеру за 13 центиметара од дозвољеног и реке Црни Дрим у суседњој Струги.

Центар за управљање кризним ситуацијама саопштио је да не постоји опасност од изливања, иако је јуче забележено мало изливање језера, али без опасности по објекте.

Поплаве због изливања реке Црни Дрим забележене су до данас једино у близини бране Глобочице, због чега је постављено око 5.000 врећа са песком да би се направио заштитни насип и спречило евентуално веће изливање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи