БиХ без Евровизије и преноса Светског првенства

Дуговања Радиотелевизије БиХ према Европској унији јавних емитера износи 2,9 милиона швајцарских франака. Због тога ће БХРТ-у, бити забрањено учешће у такмичењу за песму Евровизије и остаће без ТВ преноса са СП у фудбалу.

Генерални директор Европске уније јавних емитера (ЕБУ) Ингрид Делтенре упутила је отворено писмо Парламентарној скупштини БиХ поводом дуговања Босанскохерцеговачке Радиотелевизије, која тренутно према ЕБУ износе готово 2,9 милиона швајцарских франака, пише "Дневни аваз".

"У нормалним околностима ни ЕБУ ни његове остале чланице не би дозволиле овако велик дуг и једино смо због веома тешке ситуације у БиХ били оволико стпљиви. Због тога вас обавештавамо, као заштитнике ваше државе, да ће јавном РТВ сервису, БХРТ-у, бити забрањено учешће у овогодишњем такмичењу за песму Евровизије, уколико не примимо уплату у износу од 250.000 швајцарских франака до 30. априла", каже се у писму.

Даље се наводи да уколико уплата додатних 500.000 швајцарских франака не буде извршена до 15. јуна, БХРТ, а тиме и грађани БиХ, неће имати приступ осталим услугама ЕБУ и Евровизије, укључујући ту и сигнал са такмичења за Светско првенство у фудбалу из Јужне Африке.

У писму се изражава и забринутост ЕБУ-а због контроверзних одлука УО РТВБиХ који је већ два пута отпуштао (смењивао) генералног директора, што је довело до одласка кадрова и проузроковало мањак кадра у систему јавног емитовања.

Такође се подсећа да је у "духу солидарности", ЕБУ великодушно отписао дугове из ратног периода, као и већи дио дуговања која су се нагомилала до 2002. године.

"Овакве мере не могу се и неће се поновити. Спремни смо делимично решити проблем тренутних дуговања кроз дугорочно репрограмирање дуга. Међутим, до сада нисмо примили ниједан валидан предлог", каже се у писму.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи