Играли се ККК-а

Ученици Електротехничке и саобраћајне школе у Осијеку маскирали се у припаднике злогласног Кју Клукс Клана, "како би демонстрирали борбу против расизма". Читав догађај је извучен из контекста, тврди директор школе.

Школски маскенбал у Осијеку претворио се у расистички скандал након што је управа Електротехничке и саобраћајне школе дозволила да се ученици једног разреда маскирају као припадници злогласне групе Кју Клукс Клана, пишу хрватски медији.

Да ствар буде гора један од ученика маскирао се у црнца, чистио је ципеле професору, а други ученици са белим маскама на глави су га наводно тукли и злостављали, пише "Јутарњи лист".

Директор школе Ладислав Лукавец, међутим, тврди да је циљ био да се покаже супротно, односно да маскенбал буде допринос борби против расне нетрпељивости, али су ствари кренуле у погрешном правцу.

Директор тврди да је цела прича извучена из контекста, јер су маске биле пројект ученика четвртог разреда, који су имали за циљ да прикажу борбу против расизма и да покажу да се више не сме догађати то што се догађало пре 150 година.

"Њихов перформанс је трајао 20 минута и он завршава позитивно тако да "црнац" на крају слободно хода и нико му ништа не може. Слике које су објављене снимљене су у учионици после перформанса и ми ћемо у разговору с ученицима утврдити шта се тамо догодило, али ја сам уверен да није било ништа што би на било који начин указивало на расизам", рекао је Лукавец.

Ученик који је "био црнац" рекао је да је "цела прича заправо била изругивање Кју Клукс Клану, чак смо се и назвали иронично Ку клуб клан".

"Из ових слика испада да је њих 20 мене тукло, што није тачно, а ти који су послали слике нису послали оне на којима ја као "црнац" владам над њима", рекао је тај ученик.

Ми не знамо шта је тај хтео да постигне. Вероватно је то била некаква неслана шала и на крају су објављене само слике које нас компромитирају, а оне не показују праву истину, рекли су ученици за "Јутарњи лист".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи