Јосиповић положио заклетву

Иво Јосиповић положио у Загребу свечану заклетву и званично постао трећи председник Хрватске од њеног осамостаљења 1992. године. Српски званичници не присуствују инаугурацији због присуства представника власти из Приштине.

Нови председник Хрватске Иво Јосиповић положио је данас, у 12 сати и пет минута, на Марковом тргу у Загребу председничку заклетву пред судијама Уставног суда.

Председница Уставног суда Јасна Омејец прочитала је одлуку о избору новог председника, након чега је Јосиповић, држећи једну руку на Уставу Хрватске, положио заклетву која завршава речима "Тако ми бог помогао".

Након тога је одржао инаугурациони говор у којем је поручио да осећа захвалност и велику част због избора на дужност. Навео је да ће нову дужност обављати савесно и да ће бити председник свих хрватских грађана.

"Домовински рат и хрватски антифашизам, два су стуба хрватске државности чије ћу вредности увек поштовати", истакао је Јосиповић. Заложио се за добру сарадњу са суседима, истичући да ће то бити приоритет њгове спољне политике.

Свечану инаугурацију из првог реда посматрало је око хиљаду домаћих и страних званица, међу њима и десет председника држава региона и средње Европе, али и одлазећи председник Стјепан Месић.

Церемонија је почела након што је, као и сваког дана, означено подне пуцњем Гричког топа, после чега је хор отпевао хрватску химну "Лијепа наша".

Јосиповић, који је трећи по реду председник Хрватске од њене самосталности, на место инаугурације дошао је пешке између окупљених грађана, а на позорници су га чекале судије Уставног суда и председница тог суда Јасна Омејец.

Новина у односу на раније инаугурације је да су уз новог председника на бини били и чланови његове породице - супруга Татјана и ћерка Лана.

Без представника Србије 

На свечаности није било представника Србије због доласка председника Косова Фатмира Сејдијуа, али су зато инаугурацију из првог реда посматрали председници свих земаља региона, као и државни врх Хрватске превођен премијерком Јадранком Косор.

Полиција је догађај означила као скуп високог ризика, па је у граду, посебно у улицама и трговима на Горњем граду, још од јуче појачано присуство припадника снага реда.

У обезбеђење инаугурације укључене су све службе полиције као и сви делови безбедносног система, а цео догађај полиција је снимати.

Грађани који су пратили инаугурацију прошли су строгу полицијску контролу на два контролна пункта. Све време средиште града надлетао је полицијски хеликоптер.

Осим председника Косова, Јосиповићевој инаугурацији присуствовали су председници Црне Горе, Босне и Херцеговине (председавајући Председништва), Македоније, Словеније, Албаније, Мађарске, Бугарске, Пољске и Словачке.

Било је присутно око 70 државних делегација, представници међународних организација, као и политичког, верског и друштвеног живота Хрватске.

Међу гостима су били и европски комесар за проширење Штефан Филе и заменик америчког државног секретара Џејкоб Лу.

Занимљиво је да су страни државници од хотела Вестин, у којем су смештени, до Марковог трга довезени аутобусом, уз пратњу јаких снага полиције.

Осим председника држава, у првом реду су, између осталих, седели премијерка Јадранка Косор, председник Сабора Лука Бебић, као и родитељи и сестра новог председника. На инаугурацији је био и бивши премијер Иво Санадер.

Након инаугурације Јосиповић је за шефове држава припрема свечани ручак у палати Дверце, а у 17 часова ће се обавити неформална примопредаја председничких овлашећења између Јосиповића и Стјепана Месића, који је на челу државе био десет година.

Јосиповић одредио сараднике

Иако ће имена својих сарадника обjaвити дан после свечане инаугурације, нови хрватски председник Иво Јосиповић је саопштио нека од њих, наводећи да ће му шеф кабинета бити дипломата Јошко Клисовић, а његов заменик Марко Ракар.

Јосиповић је, у интервјуу за данашњи "Вечерњи лист", рекао да ће саветници његовог претходника Стјепана Месића за унутрашњу политику и националну безбедност Синиша Таталовић и Саша Перковић остати на својим дужностима.

За саветника за спољну политику долази Јошко Паро, који ће имати две сараднице - ранију амбасадорку Мирјану Младинео за Европску унију и мултилатералу и Роману Влахутин за регион.

Досадашња уредница и водитељка загребачког Радија 101 Зринка Врабец - Мојзеш биће Јосиповићева саветница за друштвене делатности. Јосиповићев портпарол из кампање, новинарка Даница Јуричић - Спасовић постаје шефица кабинета и биће задужена за односе с медијима, док ће новинар Драго Пилсел бити задужен за одељење за аналитику.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи