Референдум не води разбијању БиХ

Шеф делегације Европског парламента за односе са земљама југоисточне Европе Едуард Кукан рекао да закон о референдуму у Републици Српској није усмерен ка разбијању БиХ. Референдум веома осетљиво питање, сматра амерички амбасадор Инглиш.

Закон о референдуму у Републици Српској није усмерен ка разбијању Босне и Херцеговине, рекао је шеф делегације Европског парламента за односе са земљама југоисточне Европе Едуард Кукан.

Кукан је за сарајевски "Дневни аваз" рекао да у ЕУ нису анализирали све детаље тог закона, али да им је речено да ту нема речи о референдуму о независности тог босанскохерцеговачког ентитета.

"Генерално, референдум је механизам демократије, али ваши политичари морају бити врло одговорни у тој причи. Увераван сам да Закон о референдуму у РС није усмерен ка разбијању БиХ", рекао је Кукан.

"Људи све те претње не прихватају претерано озбиљно, јер долазе у контексту политичке рутине у предизборној кампањи, како би се дошло до краткорочних и јефтиних политичких поена", рекао је Кукан.

Кукан верује да се никаква подела БиХ неће догодити.

"Сигуран сам да је (премијер РС Милорад) Додик реалистичан и у потпуности свестан последица какве би референдум могао произвести. Без сумње, сигуран сам да је свестан да то не би подржале, односно да су против тога суседне земље и Европска унија", рекао је Кукан.

Инглиш: Референдум осетљиво питање

Амерички амбасадор у Сарајеву Чарлс Инглиш рекао је да је референдум у Босни и Херцеговини веома осетљиво питање и да има посебну историјску тежину.

Инглиш је додао да би САД сматрале провокативним било које питање које се тиче стабилности, суверенитета и територијалног интегритета БиХ.

Инглиш је Телевизији БиХ рекао да САД не би толерисале референдумско питање које представља претњу структури Дејтонског мировног споразума, као и довођење у питање овлашћења високог представника у БиХ.

"Они који желе да промовишу референдум морају имати на уму да су референдуми у прошлости били политички провокативни и да би требало врло опрезно о тим питањима да се разговара", рекао је Инглиш.

Амбасадор је оценио да политичка ситуација у БиХ назадује од 2006. године, када није усвојен тада договорени "априлски пакет" уставних реформи.

"Сведоци смо да од тада појединци у БиХ иду у крајности, једни тражећи укидање Републике Српске, а други форсирајући причу о отцепљењу. Ниједан од та два става није прихватљив за САД које су за апсолутно поштовање Дејтонског мировног споразума", истакао је Инглиш. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи