Врата ЕУ отворена за Балкан

"Западни Балкан главни приоритет спољне политике ЕУ. Врата Европе отворена за читав регион, када се услови буду испунили", поручила је висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон пред почетак прве балканске турнеје.

Висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Кетрин Ештон почиње посету региону разговорима са званичницима Босне и Херцеговине.

Ештонова ће се, током посете земљама западног Балкана, састати са политичким лидерима и представницима цивилног друштва, као и представницима мисија ЕУ у региону, укључујући и Еулекс мисију на Косову, као и мисијама у Босни и Херцеговини, истакнуто је у саопштењу издатом у Бриселу.

"Западни Балкан је важан приоритет спољне политике ЕУ. Ми остајемо привржени европској перспективи за читав регион. Међутим за консолидацију стабилности и напредак ка ЕУ одговорна су руководстава и људи у региону. Врата Европе су отворена за читав регион, када се услови буду испунили", поручила је Ештонова пред почетак прве балканске турнеје.

Босна и Херцеговина се налази на важној прекретници у свом политичком развоју и желим да подвучем значај за БиХ да настави на том путу ка ЕУ, рекла је Ештонова.

Што се тиче Србије разговараћемо о даљим корацима које Београд жели да предузме у напредовању своје молбе за чланство у ЕУ. На Косову сам посебно заинтересована да разговарам о напретку који је направљен у области владавине права, борбе против корупције и организованог крминала, као и добре владавине, рекла је високи представник ЕУ.

"Посета, како се наглашава у саопштењу, се одвија у важном тренутку за западни Балкан. Прошла година је била позитивна за читав регион. Међутим, истовремено пред нама су озбиљни изазови. Посебно политичка ситуација у Босни и Херцеговини је забрињавајућа. Недостатак напретка, реформи и локалног политицкцог дијалога доводе у опасност да земља заостаје за остатком региона", истиче се у саопштењу.

Мисије ЕУ у региону остају важне за дугорочни развој безбедности и владавине права широм западног Балкана. Са више од пет хиљада људи који раде на терену мисије нуде потребну подршку у битним областима и функцијама као катализатори за реформе, поручује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи