Сиромаштво у БиХ брине Европу

Европски парламент забринут стањем сиромаштва у БиХ, али и изостанком економских реформи у тој земљи. Представник делегације парламента Едуард Кукан истакао да је веома важно да буду испуњени сви захтеви ММФ-а, како би БиХ добила неопходну финансијску помоћ.

Делегација Европског парламента за сарадњу са земљама југоисточне Европе изразила је, у разговору са представницима власти БиХ, велику забринутост због изузетног стања сиромаштва у БиХ, које је у великој мери резултат глобалне економске кризе у свету, али и због изостанка потребних економских реформи, рекао је у Сарајеву председавајући ове делегације Едуард Кукан.

Након окончања дводневног 12. Интерпарламентарног сусрета БиХ - делегација Европског парламента за односе са земљама Југоисточне Европе, Кукан је истакао да је веома важно да буду испуњени сви захтеви које је пред БиХ поставио ММФ, да би добила неопходну финансијску помоћ.

Према Кукановим речима, најургентније и горуће питање је усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима и пресудом Европског суда у Стразбуру, које би требало решити пре октобарских избора.

Није желео да говори шта би могло да се деси уколико то не буде урађено, али је поручио да политичари треба да се фокусирају да то благовремено проведу. "Сматрамо да је то могуће урадити до октобарских избора", нагласио је Кукан.

Навео је да чланови европске делегације позитивно оцењују испуњавање услова за либерализацију визног режима од власти БиХ и сматрају да то представља пример како је могуће испунити постављене услове када постоји политичка воља.

Поновио је да нема никаквих додатних критеријума и да процедура неће трајати тако дуго да би до либерализације визног режима дошло тек наредне године.

Кукан је нагласио да је из економских, политичких и многих других разлога веома битно што пре усвојити и Закон о попису становништва, наводећи да Европски парламент не би имао ништа против када би се у том закону нашла и питања о националности, језику и религији.

Он је упозорио да "националистичка реторика и претње угрожавањем територијалног интегритета БиХ, која се повремено чује у БиХ", нису у складу са вредностима ЕУ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи