Дејтонско право на референдум

Република Српска има дејтонско и уставно право да обави референдум по било ком питању у својој надлежности, рекао премијер Републике Српске Милорад Додик. Циљ Закона о референдуму јесте утврђивање позиције РС у складу са Дејтоном и супротстављање незаконитим методама Високог представника, рекао Додик.

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио за РТС да Република Српска има дејтонско и уставно право да обави референдум по било ком питању које је у њеној надлежности.

Додик је рекао да се око питања референдума доста полемише, спекулише и свако има неки своју призму посматрања.

"Раније смо имали ситуацију да је то била табу тема, о којој странци нису дали да се прича у Босни и Херцеговини, поготово у Републици Српској, а сваки помен референдума била је асоцијација на референдум о сецесији и осамостаљењу, што наравно није тачно и не мора да значи", нагласио је Додик.

Премијер Републике Српске додао је да је вођена тешка политичка битка, од неколико година, како би се дошло у позицију да се у Републици Српској донесе Закон о спровођењу референцума.

"Тај закон донет је пре неколико дана са намером да распишемо референдум у Републици Српској. Он би се с једне стране односио на тему везану за подршку Дејтонском споразуму и позицију РС предвиђене Дејтоном, а са друге стране би помогао да се супротавимо насилним и незаконитим методама Високог представника који је доносио законе, а за то није имао право ни по Дејтону ни у Бонским овлашћењима, нити му је било каква резолуција Савета безбедности дала то право".

Премијер Републике Српске је нагласио да је Високи представник наставио да ради зато што су га неке моћне земље тапшале по рамену, а да је то значило да Република Српска губи аутономију коју је могла да заштити једино политичким средствима, пре свега референдумом.

У овом тренутку Република Српска има Закон о референдуму донешен у парламенту, који због карактера политичког система мора да оде на Веће народа, рекао је Додик и нагласио да представници народа могу да дигну вето и забране примену закона док о томе не одлучи Уставни суд Републике Српске.

"Уколико се то деси онда морамо да чекамо још неколико седмица да закон ступи на снагу, након чега би ми ушли у доношење одлуке о расписивање референдума", рекао је Милорад Додик

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи