Наставак суђења за убиство Пуканића

Бивши адвокат Роберта Матанића, првооптуженог за убиство новинара "Национала" Ива Пуканића, Звонимир Зебец одбацио је Матанићеве тврдње да га је наговарао на сарадњу са УСКОК-ом.

У наставку суђења за убиство Пуканића пред Жупанијским судом у Загребу, бивши адвокат првооптуженог Роберта Матанића, Звонимир Зебец одбацио је Матанићеве тврдње да га је наговарао на сарадњу са УСКОК-ом.

Зебец је рекао да је Матанић након хапшења сам тражио сарадњу с представницима Уреда за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК). Зебец, који је први сведок на суђењу шесторици оптужених за убиство Пуканића и Фрањића, истакао је да му је Матанић рекао да је спреман све да каже јер ни за шта није крив.

Према његовим речима, по Матанићевој жељи је послао допис УСКОК-у у којем је за њега тражио статус заштићеног сведока, а након тога је Матанић у затвору дао исказ истражитељима који је касније поновио пред истражним судијом.

Матанић је наиме, у својој одбрани првог дана суђења рекао да га је УСКОК изиграо нудећи му за лажни исказ статус заштићеног сведока.

Остао је при ранијим тврдњама да су за убиства Пуканића и Фрањића 23. октобра 2008. године одговорни оптужени Жељко Миловановић и Бојан Гудурић, али не и да су наручитељи Сретен Јоцић и Слободан Ђуровић, као и пензионисани хрватски генерал Владимир Загорац и Станко Суботић Цане.

Према Зебецовим речима, Матанић је на састанку с представницима УСКОК-а био и после сведочења крунског сведока Томислава Марјановића, који је са убиством повезао и Матанића. Рекао је да је наводно Матанић био згрожен тим сведочењем тврдећи да је пун неистина.

На том је разговору био и и директор УСКОК-а Динко Цвитан, али само у уводном делу када је Матанићу објаснио да може да исприча оно за шта мисли да би користило у расветљавању случаја, рекао је Зебец, наводећи да није давао никаква обећања о статусу заштићеног сведока.

"Тачно је да сам рекао да УСКОК темељито ради и да је долазак директора врло важна чињеница, али нисам говорио да постоји икаква гаранција", тврди Зебец.

Додао је да му је након три месеца Матанић отказао пуномоћ, а више пута је поновио да је све радио у договору са брањеником.

Матанић је Зебецу више пута упадао у реч, због чега је зарадио опомену судског већа.

Четворица од укупно шесторице оптужених за убиство Пуканића и Фрањића изјаснила су се 3. фебруара ове године, на почетку суђења да се не осећају кривим. УСКОК је оптужио Роберта и Луку Матанића, Амира Мафаланија, Слободана Ђуровића, Жељка Миловановића и Бојана Гудурића за убиство из користољубља, тешко кривично дело против опште безбедности и удруживања за почињење кривичних дела.

На оптуженичкој клупи нема Гудурића, који се налази у екстрадиционом притвору у Сарајеву након што се предао полицији у Бањалуци. Није присутан ни Миловановић, који је за исти злочин оптужен у Београду заједно с Миленком Кузмановићем и наводним финансијером и наручитељем убиства Сретеном Јоцићем, познатијим као Јоца Амстердам.

Суђење прати велики број медија, а примењене су и до сада невиђене мере безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи