И Бугарска део штита?

После Румуније и Софија најављује разговоре са Вашингтоном о постављању антиракетног штита у тој земљи. Потребно је показати солидарност, рекао бугарски премијер Бојко Борисов.

Бугарски премијер Бојко Борисов најавио је прелиминарне разговоре Вашингтона и бугарске владе о постављању делова америчког ракетног штита у Бугарској.

На питање да ли ће Бугарска, која је чланица Европске уније и НАТО-а прихватити амерички план, Борисов је рекао да Софија треба да покаже солидарност, пренео је Ројтерс.

"Ту одлуку нећу донети само ја. Чекамо одговоре Европске комисије и бугарског парламента", рекао је Борисов новинарима.

"Моје мишљење је да треба да покажемо солидарност. Када сте члан НАТО-а морате да радите у циљу колективне безбедности", додао је бугарски премијер.

Разговори са Софијом су део обновљене идеје о ракетној одбрани америчког председника Барака Обаме, који је одбацио план свог претходника Џорџа Буша о постављању радарских система и ракетних пресретача у Чешкој и Пољској.

Прошле недеље Румунија је саопштила да је Букурешт усвојио план Вашингтона о постављању ракетних пресретача.

Представник Стејт дипартмента је рекао да ће ови системи постати оперативни до 2015. године и да имају за циљ одбрану "садашњих и нових претњи балистичким пројектилима из Ирана".

Он је поновио да нова стратегија не треба да брине Москву. Русија сматра да овај план представља претњу за њен нуклерани арсенал и незадовољна је оним што види као америчко мешање у њену сферу утицаја, навела је британска агенција.

Амерички амбасадор у Софији Џејмс Ворлик изјавио је у једном јавном иступању да је Вашингтон већ незванично разговарао са Бугарском о овом питању.

Ворлик је рекао да су почетни разговори обављени и са другим земљама у региону и да се нада позитивном исходу преговора са бугарском владом, пренео је Ројтерс.

Бугарска влада, према оцени британске агенције, жели да покаже лојалност западним партнерима и поправи имиџ земље после неуспеха у обуздавању галопирајуће корупције и криминала.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи