Хитлер из наше махале

У БиХ формиран неонацистички Босански покрет поноса. На веб страници покрета величају се националсоцијализам, "СС Ханџар дивизија" и Хитлер. Из Тужилаштва БиХ најављују да ће се позабавити "случајем".

У Босни и Херцеговини недавно је формирана неонацистичка организација Босански покрет националног поноса, а покренут је и интернет сајт.

Покрет инсистира на БиХ као бошњачкој држави, а као највећи непријатељи означени су Јевреји, Роми, четници, Тито и комунисти, хомосексулаци, црнци и хрватски сепаратисти.

У манифесту покрета наводи се да су Бошњаци једини државотворни народ у БиХ и његовим припадником се сматра сваки бели становник Босне који је одан, без обзира на религијску и "подрасну" припадност.

Инсистира се на имену Босна и босанском језику, а изражава се противљење уласку у ЕУ И НАТО.

На веб страници покрета редовно се објављују текстови којима се величају националсоцијализам, СС "Ханџар" дивизија и Хитлер, а на форум се приступа након детаљне провере националне и религијске припадности.

Псеудоним модератора сајта је Зауберцвајг, што је презиме Карла Густава (Karl Gustav Sauberzweig), пуковника Вермахта и команданта СС "Ханџар" дивизије, у чијем саставу су били муслимани из БиХ.

Дивизија је позната по бројним злоделима које је починила током Другом светском рату. Сајт тог покрета посебан значај придаје "ратном путу" Ханџар дивизије.

На форуму сајта се може прочитати, осим осталог, да, у случају да Република Српска распише референдум, одмах треба формирати паравојну формацију.

Један од учесника предлаже каква би била та формација: "Паравојна у смислу да нећемо никоме дати потпуну власт над нама, да ћемо ићи на своју руку. А сваки припадник на једној руци има „љиљане", на другој грб, а на челу свастику".

Покрет преко сајта најављује да ће велике градове у Федерацији БиХ - Сарајево, Тузлу, Зеницу, Бихаћ и Мостар ускоро засути лецима „а после можемо свашта".

Посетиоцима веб странице се препоручује да шире пропаганду и да, у случају да дође до полицијске интервенције, не коментаришу ништа, уз подсећање да полиција не сме да претреса станове без налога.

Тужилаштво БиХ је најавило да ће се озбиљно позабавити овим случајем, тврди портал san.ba.

Број коментара 104

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи