У ЕУ преко леђа Србије

Румунија и Бугарска уз “попуст” у ЕУ , због улоге у рату против Србије 1999. године, изјавио бивши комесар за проширење Уније Гинтер Ферхојген. Србија има добру прилику да постане чланица ЕУ, али је нереално грчка иницијатива да то буде 2014. године, каже Ферхојген.

Бивши комесар за проширење ЕУ Гинтер Ферхојген каже да су Румунија и Бугарска добиле попуст за улазак у Унију због своје улоге у конфликту око Косова у пролеће 1999. године.

"Неки људи сада причају да је отварање преговора и, касније, пријем Бугарске и Румуније у ЕУ био грешка, али они заборављају да смо имали јасан геополитички разлог за почетак преговора с те две земље: рат на Косову!

Не смемо да заборавимо да је стабилност у том делу Европе тада била брига број један у ЕУ. Румунија и Бугарска су у пролеће 1999. одиграле суштинску улогу за стабилност региона", рекао је Ферхојген за новосадски "Дневник".

Те две државе су "стопроцентно одрадиле свој део посла, све оно што смо ми очекивали. Зато се не усуђејем ни да помислим шта би се догодило на Западном Балкану да Румунија и Бугарска нису имале јасну перспективу чланства у Европској унији", нагласио је Ферхојген.

Ферхојген за новосадски "Дневник" каже да се кипарски конфликт не може поредити са балканским конфликтима: "Турска неће моћи да уђе у ЕУ без признавања Кипра, а исти принцип ће више-мање важити и за Србију. Услови за чланство су врло јасни: не можеш да постанеш члан ЕУ ако имаш нерешене проблеме са својим суседима.

То за балканске земље значи да конфликти морају да буду решени. Лично мислим да је јасна европска перспектива једини начин да се реше билатерални проблеми на Западном Балкану."

Србија има добру прилику да постане чланица ЕУ

На директно питање да ли ће Србији бити јавно речено да ће признавање Косова бити услов ако жели да уђе у ЕУ, Ферхоген је рекао: "Толико смо далеко од почетка преговора са Србијом да нема смисла помињати услове и критеријуме.

Једино што треба урадити сада са Србијом је јасно и гласно понаваљати да Србија има добру прилику да постане чланица ЕУ и да је ми желимо унутар Уније. Што јаснија и гласнија буде та порука, то ће и одговор Србије бити позитивнији."

За иницијативу Грчке да земље Западног Балкана буду примљене у ЕУ 2014. године, на стогодишњицу почетка Првог светског рата, Ферхојген је рекао: "Једноставно, то није могуће. Наравно, свако може имати политичку визију, али ова није реална. Није то први пут.

И деведестих година прошлог века имали смо слична обећања, попут оног које су дали немачки канцелар Хелмут Кол и француски председник Жак Ширак Пољској да ће ући у ЕУ 2000. године. То се, као што знамо, није догодило, а с великим напорима смо успели да то реализујемо у 2004. години.

У круговима ЕУ Ферхојген слови за најуспешнијег комесара за проширење, јер је успешно водио преговоре за пријем великог броја земаља 2004. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи