Медојевић оптужује Ђукановића

Црна Гора сигурна дестинација за бегунце и место на коме је посебно изражен утицај организованог криминала на државу, рекао ексклузивно за Интернет портал РТС-а Небојша Медојевић. Покрет за промјене оптужио Ђукановића да је упутио "умирујуће поруке Дарку Шарићу и бизнисмену Брану Мићуновићу".

Коментаришући одлуку Државног тужилаштва Црне Горе о пуштању на слободу Горана Соковића и Дејана Шекуларца, Небојша Медојевић је за Интернет-портал ексклузивно рекао да је утицај организиованог криминала на Владу, полицију, тужилаштво и правосуђе посебно изражена појава у Црној Гори, која постаје сигурна дестинација за све бегунце од правде земаља у региону.

"Пуштање на слободу лица које је Специјално тужилаштво за организовани криминал Србије оптужило као чланове једне до најснажнијих нарко банди у Европи, а која има седиште и делује несметано годинама у Црној Гори је јасан доказ наших тврдњи о директном политичком утицају мафије на блокирање акција полиције, тужилаштва и правосуђа у Црној Гори", рекао је Медојевић.

Очигледно је да Ђукановић има потребу да се, у страху од могуће одмазде, правда пред лицима која су чланови криминалне организације и то је нажалост ситуација у којој се Црна Гора данас налази, рекао је Медојевић.

Председник ПЗП-а и члан Одбора за безбедност Небојша Медојевић, на састанку са колегама члановима Одбора за безбедност немачког Бундестага, истакао је да је основни безбедносни проблем региона организовани криминал, који је у протеклих 20 година постао значајан
политички и економски фактор и кроз развијене корупциоаншке шеме утиче на креирање и имплементацију политика већине Влада у региону.

Најновија дешавања поводом акције разбијања једне од највећих криминалних организација у Европи, под називом "Балкански ратник", као и убиства хрватског новинара Ива Пуканића и изјава министра унутрашњих послова Србије да је организовани криминал претио ликвидацијама већем броју државних функционера Србије, па и самом председнику Србије, указује на јасну амбицију балканске конфедерације организованог криминала да сачува постојећи политички утицај и спречи имплементацију ефикасних мера и активности на сузбијање ове опасне појаве, рекао је Медојевић.

Председник ПЗП-а је обавестио колеге из Бундестага о иницијативи Покрета за промене која ће ових дана бити прослеђена канцеларки Ангели Меркел о непоходности организовања регионалне конференције на највишем нивоу чији би резултат био потписивање потребних мултилатералних споразума држава у региону неопходних за ефикаснију борбу против организованог криминала.

Због политичког утицаја мафије на неке Владе и политичке партије, није реално очекивати да без иницијативе од стране ЕУ и њене најважније чланице Немачке, дође до организовања једне овакве конференције.

"Прикривање бегунаца, недовољна сарадња полиција, тужилаштава, судова, безбедносних агенција у региону, доприноси некажњавању припадника балканске конфедерације организованог криминала и прети дестабилизацији целог региона", тврди Медојевић.

Умирујуће поруке Шарићу и Мићуновићу

Опозициони Покрет за промене оптужио је премијера Мила Ђукановића да је интервју Телевизији Б92 искористио да "пошаље умирујуће поруке Дарку Шарићу", којег српски Интерпол тражи због сумње да је умешан у шверц више од две тоне кокаина из Јужне Америке.

Ђукановићева Демократска партија социјалиста одбацила је овакве оптужбе као неаргументоване.

Портпарол ПЗП-а Коча Павловић рекао је да се премијер није обраћао уплашеним грађанима, "који страхују од све бројнијег окупљања мафијашких бегунаца на нашој територији" већ да је "све расположиво време искористио да пошаље умирујућу поруку Шарићу и Брану Мићуновићу и да им још једном потврди да ће ради заштите употребити целокупан државни апарат који потпуно контролише".

Павловић је указао да хрватска полиција, америчка агенција ДЕА, италијанска и српска полиција, процењују да су црногорске безбедносне структуре стављене у функцију заштите организованих криминалних група које су основане и делују са црногорског простора, пренели су медији.

Портпарол ПЗП-а сматра да је то био главни разлог због којег су у свим већим акцијама хапшења у последњe време заобиђени црногорска полиција и безбедносна агенција.

Отуда, каже Павловић, и одбијање српског правосуђа да Црној Гори "повери" доказе из поступка који су против црногорског нарко клана води у Београду.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи