Осуде Месићеве посете Косову и у Хрватској

Скоро све политичке странке у Хрватској и представници Срба осудили су посету председника Стјепана Месића Косову и помиловање Синише Римца, осуђеног због убистава српских цивила.

Поједини хрватски политичари и аналитичари сматрају да је хрватски председник Стјепан Месић неопрезно поступио кад је јуче посетио Косово, уједно осуђујући потез одлазећег шефа државе због тога што је помиловао убицу српске породице Зец.

Потпредседник владајућег ХДЗ-а Андрија Хебранг сматра да су и Месићева посета Косову на крају мандата и помиловање ратног злочинца Синише Римца сувишни.

"Хрватска је свој став према Косову изразила признањем независности и сад није било потребе да се додатно нарушавају односи у региону. Што се тиче помиловања, нема места помиловању починиоцу ратног злочина", изјавио је Хебранг.

И политички аналитичар Жарко Пуховски сматра да је Месић неопрезно поступио и да му није јасно како се нико у Месићевом тиму није досетио да ће то у Србији бити схваћено као провокација.

Да комбинација помиловања Римца и посете Косову није добра за хрватске односе са Србијом, сматра и Тонино Пицула из Социјалдемократске партије (СДП), рекавши да не зна шта је Месића навело да помилује убицу детета.

"С друге стране, чињеница је да је Месић много направио у развоју међународних односа, посебно у региону. Његова посета Косову, на крају мандата, не помаже односима са Србијом, па се чини да су односи Загреба и Београда били пуно перспективнији пре неколико година", изјавио је Пицула за "Јутарњи лист".

СНВ: Месић погрешио око термина одласка на Косово

Саборски посланик и председник Српског народног већа Милорад Пуповац оценио је да је Месић погрешио и око термина одласка на Косово и у погледу помиловања Синише Римца.

Пуповац сматра да је мандат требао крунисати отварањем нове странице у хрватско-српским односима, али да се одлучио на другачији пут.

Непримерено је да Месић користи последње дане мандата за остварење сопствених амбиција, рекао је председник Хрватске социјално либералне странке Даринко Косор.

"Месић никад није крио да жели бити посредник у земљама региона, од Косова, БиХ, преко Македоније и Албаније, али је спорно да користи положај председника за остварење својих будућих амбиција", сматра Косор.

Бивши председник Хрватског хелсиншког одбора Иво Банац сматра да је Месић требао ићи на Косово, рекавши да Хрватска у том погледу не сме повлађивати Србији.

Рекавши да Србија поручује да Хрватска не дира Косово, а да се онда неће петљати у БиХ, Банац сматра да не може бити никаквог попуштања и да је то Месић добро проценио.

Хрватски медији пренели су извештаје о боравку Месића у Приштини, али и реаговања Бориса Тадића на Месићево помиловање убице српских цивила, међу којима и 12-годишње Александре Зец која је заједно с родитељима убијена у децембру 1991. у Загребу.

Иако је признао тај злочин, Римцу није суђено за њега јер је у поступку кршена процедура, односно признање је дао - без присуства адвоката!

На осам година затвора Римац је осуђен због ликвидација српских цивила у Пакрачкој Пољани у западној Славонији, али је Месић ту казну умањио за годину дана.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи