Поплаве у региону

Црна Гора је формирала тимове за евакуацију становништва на подручјима која су угрожена поплавама. Поплављена насеља широм БиХ. Поплаве и лед наносе штете и Хрватској.

Због поплава један број становника Жабљака Црнојевића евакуисан је, а у опасности су и зетска села Гостиљ, Врањина, Понари, а поплава прети и селима Курило и Бериславци, јавили су подгорички медији.

Министарство унутрашњих послова Црне Горе формирало је три тима за евакуацију становништва на подручјима која су угрожена поплавама.  Тимови су основани за Ријеку и Жабљак Црнојевића, Зету и за приобално подручје Бојане у општини Улцињ, саопштио је помоћник црногорског министра унутрашњих послова Зоран Беговић.

Рекао је да је ситуација на реци Бојани озбиљна, али да тренутно нема потребе за евакуацијом грађана са тог подручја.

Вода из Скадарског језера продрла је до нижих кота старог језгра Вирпазара. Канализациона мрежа није у функцији и прети изливање фекалија, угрожен је и водовод, а житељи Вирпазара највише страхују од чињенице да је вода продрла у трафостаницу.

За сада, како се наводи, ниво воде није досегао ниво који би угрозио електрична постројења, али, уколико се то у наредним данима догоди због нових падавина, што је реалност, Вирпазар би остао без струје, телефона и воде, а живот становника био парализован.

Како је јавио Радио Антена М, Беговић ће боравити у Скадру где са албанским колегама разговарати о актуелној опасности од поплава које прет у долини реке Бојане и Дрима, као и подручју Скадарског језера, као и могућностима сарадње у спречавању даљег погоршања ситуације.

У Скадру евакуисано око 3 500 људи

У околини Скадра албанске власти су, због опасности од поплава, евакуисали око три и по хиљаде људи.

Албансkи премијер Саљи Бериша негирао је јуче да су, због обилних киша, бране хидроелектране на реци Дрим отворене.

Према подацима Хидрометеоролошког завода, умерене или обилне падавине на подручју Црне Горе очекују се и данас, а у северним пределима кишу ће, како се наводи, заменити суснежица и снег.

"Акумулациона језера у Никшићу, чију воду користи хидроцентрала Перућица преливају", рекао је поптпредседник те општине Момчило Мићуновић. Хидроцентрала, захваљујући огромним падавинама, сада ради искључиво на дотоцима.

Невоље због поплава имају и становници равничарског дела Малесије, на подручју Подгорице.

Све реке у Црној Гори се приближавају или су већ достигле рекордан ниво водостаја.

Поплављена насеља широм БиХ

Обилне кише су током прошле ноћи довеле до пораста водостаја Саве, Неретве, Сене, Врбаса и других река у Босни и Херцеговини, изазивајући поплаве и клизишта у насељима широм земље, а олујни ветар је оставио без струје више од 70 села.

Метереолози предвиђају још падавина овог викенда, а специјалне јединице за заштиту од поплава су у стању приправности, јављају босански медији.

Водостај реке Саве у Семберији јутрос је био 740 центиметара, што је за 10 центиметара мање од критичне тачке када на снагу ступају ванредне мере одбране од поплава, рекао је агенцији Срна шеф одсека Цивилне заштите општине Бијељина Драго Ристић.

Водостај реке Дрине тренутно стагнира, али се прексиноћ излила и поплавила десетине викенд кућа у насељима Попови и Амајлије, као и 10 окучница и око 600 хектара ораница у Јањи.

Водостај Неретве на мерној станици Царински мост у Мостару јутрос је износио 1099 центиметара, што је за 10 до 15 центиметара више у односу на јучерашњи дан, изјавио је агенцији Фена службеник Оперативног центра Цивилне заштите Бранимир Араповић.

До пораста водостаја је дошло због пражњења акумулације Хидроелектране Мостар и повећања падавина. На том подручју је последњег дана пало 28 литара кише по метру квадратном, а очекују се обилније падавине током дана.

Водостај реке Сане од јуче је порастао за 114 центиметара, услед обилне кише које је, у последња 24 часа, пало 22 литра по метру квадратном. Јутрос је на мерном месту код градског моста у Приједору измерен водостај од 402 центиметара.

На подручју општине Бихаћ, због падавина и топљења снега, поплављени су стамбени и помоћни објекти, пољопривредно земљиште у неколико насеља, док су нека остала и без воде.

Због олујног ветра без струје је остало више од 35 села на подручју општине Рогатица, а без електричне енергије је и више тунела на магистралном путу Рогатица - Вишеград.

Исти проблем олуја је изазвала и у више од 40 села на подручју општина Соколац и Хан Пијесак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи