Туђман, Месић, па...

Дан пред други круг председничких избора у Хрватској, Иво Јосиповић може да почне да спрема инаугурациони говор, јер је његов противкандидат Милан Бандић, према последњим истраживањима јавног мнења, "потонуо" читавих десет поена.

Серија гафова независног кандидата, градоначелника Загреба Милана Бандића, коштаће га, по свој прилици, било каквих шанси да у недељу, у другом кругу председничких избора, пружи озбиљнији отпор Иви Јосиповићу, мада је у "великом финалу" кампање дао све од себе да придобије, ако ништа друго, бар гласове крајњих десничара.

Укупно три од четири испитивања јавног мнења прогнозирају Јосиповићеву убедљиву победу, а само је истраживање "Медиа метра" проценило да ће кандидат СДП-а градоначелника Загреба "добити" са десет одсто разлике.

Јосиповић је Бандића у првом кругу избора одржаном 27. децембра победио разликом од 17 одсто, па и последња истраживања показују да се расположење око 4,5 милиона уписаних бирача није ни мало променило за претходне две седмице.

У изјави за Радио-телевизију Србије, Јосиповић је позвао око 30 хиљада држављана Хрватске који живе у Србији, да у недељу искористе бирачко право јер ће "једино на тај начин добити поштеног председника и право на имовину и повратак".

Бандић је оценио да је Хрватској потребан председник који ће учинити да се у земљи боље живи и да се реше проблеми, а "када се реше проблеми онда се кафа лакше пије у властитом дворишту али и са суседима".

Хрватски аналитичари сматрају да је Бандић сам себи "пуцао у ноге", потајно се надајући да ће некадашњи премијер Иво Санадер, кратким и катастрофалним повратком у политику успети да натера разочаране "хадезеовце" да гласају управо за њега, али му је медијска помпа која је пратила покушаj преврата у владајућој странци, како се чини, нанела ненадокнадиву штету.

Осим надања да ће му Санадерова "звијезда падалица" донети подршку бирача, Бандић, некадашњи комуниста и социјал-демократа, флертовао је са крајњом десницом, па је на један од предизборних скупова позвао Томислава Мерчепа, што му, осим отказа гостопримства на свечаности коју је Милорад Пуповац организовао поводом Божића, није донело никакве друге резултате.

"Случај Мерчеп није питање политике већ елементарног грађанског морала. Коме год да је Томислав Мерчеп савезник, тај политичар губи елементарни демократски легитимитет. Уосталом, и сам Туђман решио се Мерчепа пре више од 15 година", пише "Јутарњи лист".

Осим Мерчепа, Бандића, који је током кампање потрошио 2,6 милиона евра, је подржала читава плејада контроверзних ликова, попут певача Марка Перковића Томпсона, одбеглог ратног злочинца Бранимира Главаша и укупно 208 удружења ратних ветерана.

Ипак, кампања је завршена необично млако, дуелом на Хрватској радио-телевизији, током кога су оба кандидата више избегавала грешке, него што су покушавали да у последњи час поентирају. Мало више енергије у дијалог унело је тек помињање српске контратужбе Међународном суду правде, те вечито спорно Бандићево, трапаво "руковање" енглеским језиком.

Агресивни покушаји градоначелника Загреба да у последњи час промени судбину показали су се самоубилачким, а док су његови активисти делили лажне и увредљиве плакате, Бандић је Хрватску плашио "црвеним" аветима, које доноси Јосиповић, и, на крају, затражио и у извесној мери добио подршку цркве.

Иако се сматра да у Хрватској Католичка црква има огроман утицај, кад су у питању председнички избори, то баш и није истина, јер је тешко и замислити да су фратри својевремено подржали - Месића.

Чини се да Иво Јосиповић већ може да пакује кофере за селидбу на Пантовчак. Али, само ако одзив на недељно гласање буде довољан.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи