Груевски: Нека Тадић проба, али...

Македонија резервисана према понуди председника Србије да посредује у спору који та држава, већ две деценије, води са Грчком око имена. Помоћ добродошла, али претходне иницијативе нису дале резултате, рекао премијер Никола Груевски. Бивши званичници, махом, шире теорију завере против Македоније.

Македонски премијер Никола Груевски није ни прихватио, али ни одбацио понуду председника Србије Бориса Тадића да посредује у готово двадесет година дугом спору Атине и Скопља око имена некадашње југословенске републике, рекавши да је таквих понуда било и раније, али да нису дале резултате.

"Није ни први ни последњи од политичара који су желели да се на неки начин укључе, да помогну, тако да сам ја већ рекао да је свако ко жели да помогне добродошао. Многи су до сада покушали, неки су само желели, и у будућности, ако неко жели да помогне, одговор је исти за све", рекао је Груевски.

Дипломатски одговор македонског премијера, на чијој се листи могућих будућих посредника, осим дипломате који већ више од 15 година води тај спор, Американца Метјуа Нимица, налазе и Хавијер Солана, Данило Турк и Борис Тадић, суштински, представља још један сигнал да су преговори Атине и Скопља ушли у кључну фазу, током које ће Македонија морати да прихвати компромисно решење, или се суочи са даљим и болним одлагањем приближавању Европској унији и НАТО.

Насупрот Груевском, двојица бивших македонских дипломата, Слободан Чашуле и Виктор Димовски склони су оценама да Тадићева иницијатива представља покушај да се Србија представи као извор стабилности на Балкану,

"Индикатива не ова, најблаже речено, провокација... Пружена рука Београда није искрена. Очигледно се ради о процени Београда да може да помогне, као и да, истовремено, помогне и сопственим интересима да буде активан актер на регионалном плану", рекао је Димовски, бивши македонски амбасадор у Београду.

Бивши министар спољних послова, Слободан Чашуле је Тадићев предлог назвао "непристојном понудом".

"И поред добрих односа са Србијом имамо поље затегнутости које се зове Косово. Са Грчком имамо нерационалан проблем који угрожава постојање државе. У таквом контексту, како можете да од Београда и Атине, а посебно Београда очекујете помоћ", рекао је Чашуле, који је министровао у време владе Љубча Георгиевског, који је отворено заступао поделу Македоније између тамошњих Македонаца и Албанаца.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи