Алкалај: БиХ није упориште терориста

Изјава шефа израелске дипломатије Авигдора Либермана о Балкану као следећем попришту џихада у свету потпуно је неутемељена, оценио шеф дипломатије БиХ. Такве изјаве наносе штету међународном угледу БиХ, сматра Алкалај.

Министар спољних послова БиХ Свен Алкалај оценио је да је потпуно неутемељена изјава шефа израелске дипломатије Авигдора Либермана о Балкану као следећем попришту џихада у свету.

Алкалај је саопштио да такве изјаве наносе штету међународном угледу БиХ, поготово док БиХ очекује позитивну одлуку Европске уније о укидању виза.

Босанскохерцеговачки министар је ступио у везу с Либерманом и изразио негодовање поводом његове изјаве после састанка са премијером Македоније Николом Груевским, којом имплицира да у БиХ постоји погодно тло за регрутовање терориста.

"БиХ је чврсто опредељена за борбу против тероризма и нагласио да, према информацијама обавештајно безбедносних агенција и међународних организација, у БиХ не постоје центри за обуку терориста", тврди Алкалај.

Министар је такође нагласио да у БиХ нема "ћелија терористичких организација" и да БиХ није погодно тло за такве активности.

Алкалај је позвао надлежне институције Израела да, ако имају, поуздане информације доставе властима БиХ.

Шеф дипломатије БиХ је дао налог Амбасади БиХ у Израелу да обави разговор у Министарству спојних послова Израела поводом овог случаја.

Траг новца води ка Балкану

Либерман је у уторак, током разговора са македонским званичницима, рекао да Ал Каида и друге исламистичке екстремне групе покушавају да успоставе базе на Балкану.

Навео је да актуелне информације показују да је регион Балкана "следеће дестинација" на којој ће та глобална исламистичка терористичка мрежа организовати своје операције.

Либерман је, не узлазећи у детаље, као извор навео траг новца из муслиманских хуманитарних програма ка Балкану.

"Доказ за ово су покушаји муслиманских хуманитарних организација да из Африке и Јужне Америке пребаце новац у регионе настањене Бошњацима и Албанцима", рекао је Либерман.

"Фундаменталисти добијају новац из Ирана и од радикалних елемената у Саудијској Арабији и покушавају да регрутују Бошњаке и Албанце за њихове трористичке кампове. Ти, нови терористи би, после, били враћени кућама да изазову невоље надајући се да ће покренути исламску револуцију", рекао је израелски министар спољних послова.

Шеф израелске дипломатије је затражио од Груевског да не дозволи екстремистима да се укорене на Балкану.

Либерман је рекао да се екстремни исламски покрет Хезболах, којег продржава Иран, инфилтрирао у Јужну Америку, док је Ал Каида добро организована у Африци.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи