Забрањен Бандићев спот "Црвено"

Изборна комисија Хрватске реаговала на предизборни спот Милана Бандића "Црвено", и забранила његово емитовање. У спорном споту користи се једна од изјава противкандидата Ива Јосиповића, тако што се у више наврата понављају речи "Мапу Хрватске потпуно зацрвенити".

Хрватска изборна комисија забранила је свим електронским медијима емитовање спота Милана Бандића "Црвено", у коме се у више наврата понављају изјаве његовог конкурента у другом кругу председничких избора, Ива Јосиповића.

У спорном споту користи се једна од изјава председничког кандидата из Социјалдемократске партије Јосиповића, тако што се у више наврата понављају речи "Мапу Хрватске потпуно зацрвенити, ...потпуно зацрвенити, ...потпуно зацрвенити".

На захтев Јосиповићевог изборног штаба којим се захтева забрана емитовања видеоспота, ДИК је установио да су Јосиповићеве речи издвојене из контекста у коме су изговорене, при чему за то не постоји сагласност лица чије се речи користе.

Такође се у саопштењу које је потписао председник Бранко Хрватин, истиче и да то представља повреду дозвољеног и коректног начина изборне пропаганде

На забрану емитовања реаговао је Бандићев штаб истичући да је Јосиповић "рекао што је рекао и да истина у ТВ-споту очигледно боли противкандидата, чији штаб показује нервозу вероватно, због како је оцењено, због континуираног пада рејтинга.

Уз тврдњу да спот јасно истиче објективне разлике између двојице кандидата, у Бандићевом штабу поступак ДИК сматрају обичним ударом на уметничку слободу, до сада невиђеном цензуром и пристраним чином који доводи у питање стање и развој демократске праксе у Хрватској.

Емитовање спота је само једна од спорних ситуација везаних за Бандићеву председничку кампању.

Поред тога што је Бандић пре пар дана морао да повуче спот где се користи музика из филмског серијала "Ратови звезда", пошто је аутор музичке теме забранио њено кориштење у политичке сврхе, ДИК је осудио и појаву летака који је дељен по неким градовима, између осталог и испред католичких цркава, а на којима пише да Бандић представља крст, а Јосиповић петокраку.

Пошто је ДИК упозорио на непримереност летка, од њега се оградио и Бандићев изборни штаб, истичући да га нису наручили, креирали, штампали нити организовали његову дистрибуцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи