ЕУ забринута ситуацијом на Балкану

Западни Балкан поново у жижи интересовања европских политичких кругова после убистава бугаског новинара Бобија Цанкова и афере око бившег хрватског премијера Иве Санадера.

Најновији удар организованог криминала у Бугарској и корупционашка позадина афере око бившег хрватског премијера Иве Санадера, скрећу пажњу и у жижу политичких кругова и јавности Европске уније стављају цео Западни Балкан.

У европским медијима и политичким круговима се оцењује да јучерашње убиство, новинара Бобија Цанкова који је писао о бугарској мафији, усред дана у центру Софије, говори о великим мањкавостима у деловању правне државе и власти у чланици ЕУ, Бугарској.

На то је посебно указао европски Интернет билтен "ЕУ обсервер", а коментатор лондонског "Фајненшел тајмса" је оценио да је то убиство "порука о моћи организованог криминала у Бугарској".

На велике проблеме у владавини закона, правосуђа и распрострањеној корупцији у чланицама ЕУ, Бугарској и Румунији, гледа се и кроз призму стања у државама Западног Балкана, кад су у питању реформе које треба да их приближе Унији, указали су европски дипломатски званичници.

Веома је забрињавајуће да се Хрватска, која би ове године технички требало да заврши преговоре о чланству у ЕУ и даље бори с великим тешкоћама око корупције и стварања делотворног и независног правосуђа.

Један високи званичник Европске комисије је агенцији Бета рекао да ће за Србију, исто као и остале земље Западног Балкана, на путу у чланство у ЕУ бити пресудно како ће владама, политичким круговима и јавности у земљама европске двадесетседморице доказати да је остварила опипљиве резултате у борби проти организованог криминала и корупције.

Проблеми са владавином закона и спорови са суседима, додао је, у неким круговима ЕУ изазивају највише подозрења према даљем проширивању Европске уније, јер се сматра да је то потенцијали извор нестабилности за саму Унију.

Француски лист Фигаро је у закључку анализе о развоју у новим чланицама Уније, написао да мирење с оним што се догађа у Бугарској "погађа остале Европљане, који губе поверење у будуће проширење Уније".

Кад су Бугарска и Румунија постале чланице Уније 1. јануара 2007, управо због мањкавих реформи у правосуђу и борби против организованог криминала и корупције, на три године је успостављен Механизам за сарадњу и проверу за ове две земље, како би се обезбедило да се у њима примењују европски закони.

Ширење криминала

Од 1. јануара ове године тај механизам више није на снази. "ЕУ обсервер" наводи да је од 1995. године убијено стотину припадника бугарске мафије и преноси оцене аналитичара да је до "размаха организованог криминала у Бугарској дошло током ембарга Запада против бивше Југославије, што је криминалцима дало могућност да крену у опсежне шверцерске послове".

Сматра се да је у Бугарској делом присутна и руска мафија и њен "прљави новац", са чиме су повезани и бугарски "олигарси".

У европским медијима је пренесено и мишљење уводничара бугарског дневника "Сега" Светослава Терзијева, да је председник Европске

комисије Жозе Мануел Барозо био приморан да бугарској власти припише наводни напредак у борби против организованог криминала, "како би избегао критику што је дозвољено да Бугарска прерано уђе у чланство Уније".

Председавајући Савета ЕУ Херман Ван Ромпеј је у децембру посетио Софију и оценио да је "Бугарска поново на правом путу".

У круговима ЕУ је видну пажњу привукла и изјава бугарског министра за дијаспору да ће Софија блокирати евентуални улазак Турске у чланство ЕУ, ако Анкара не исплати компензације од 14 милијарди евра стотинама хиљада Бугара који су прогнани после првог светског рата из западног дела отоманског цартства.

Уводничар "Фајненшел тајмса" је, тим поводом, написао да се "после убиства Цанкова, Бугарска мора усредсредити на то да најпре среди ствари у сопственој кући".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи