Јосиповић: Тужба није сама себи сврха

Односи Србије и Хрватске су бољи него што су били, али још увек нису довољно добри, поручио кандидат за председника Хрватске Иво Јосиповић. Тужба пред МСП-ом није сама себи сврха, битно је да се остваре захтеви из хрватске тужбе, рекао Јосиповић.

Кандидат Социјалдемократске партије и победник првог круга председничких избора у Хрватској Иво Јосиповић оценио је за "Новости" да су односи Србије и Хрватске бољи него што су били, али да још увек нису довољно добри и да ће односи са Србијом бити један од његових спољнополитичких приоритета.

Можемо рећи, додао је он, да, на неки начин, варирају и да је потребно уложити одређени напор како би се побољшали, јер су ти односи, пре свега, оптерећени догађајима који вуку корене из рата.

Развијање и продубљивање добрих односа између наше две земље важно је за очување мира и развој привреде у региону, истакао је Иво Јосиповић.

На питање може ли се очекивати вансудски договор и повлачење тужби пред Међународним судом правде (МСП), Јосиповић је рекао да "тужба није сама себи сврха, битно је да се остваре праведни захтеви из хрватске тужбе - проналажење несталих особа, враћање великог културног блага које је за време рата изнесено из Хрватске у Србију и кажњавање свих ратних злочина."

Тужба је поднесена у време када ништа од наведеног није било остварено. Али, отада су учињени бројни помаци. Србија је вратила део отетог културног блага, Специјални суд за ратне злочине у Београду врло добро ради, а и две државе све боље сарађују у кажњавању ратних злочина, оценио је главни кандидат за председника Хрватске.

Према Јосиповеићевим речима, главне претпоставке за успешну сарадњу две земље су суочавање с прошлошћу, одговорношћу за рат и страдања, али и спремност на санирање последица рата.

"Хрватска је у рату претрпела страшне жртве и разарања за које нема никаквог политичког, ни другог оправдања. Одговорност за те злочине важно је питање. Но, и Срби у Хрватској су страдалници који траже поштовање и помоћ у решавању проблема, посебно повратка", нагласио је Јосиповић.

Јосиповић је оценио да је положај хрватске мањине у Србији и српске у Хрватској углавном сличан, "иако је у степену остваривања мањинских права или, чак законским решењима, Хрватска у великој мери испред Србије".

Иво Јосиповић је рекао да је највећи проблем повратка Срба у Хрватску више није физичка несигурност и несношљивост, већ је то економска несигурност, незапосленост и недостатак перспективе.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи