Плавшићева сумња у договор Караџића и Холбрука

Сумњам да је постојао споразум између Караџића и Холбрука, рекла је за бањалучку Алтернативну телевизију Биљана Плавшић. Караџић не зна шта га све чека у Хагу, поручила Плавишићева.

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић изразила је сумњу да је постојао споразум између Радована Караџића и Ричарда Холбрука.

Плавшићева је за бањалучку Алтернативну телевизију рекла да Караџић нема појма шта га све чека у Хагу и у какву се правну борбу упустио.

"Говорила сам истину када сам рекла да нисам крива, као и годину дана касније када сам рекла да сам крива", рекла је Плавшићева. Бивша председница РС је пуштена на слободу у октобру, након одслужене две трећине затворске казне.

Караџић је прошле године затражио да оптужница против њега буде одбачена, наводећи да му је Ричард Холбрук обећао имунитет од кривичног гоњења уколико се буде повукао из јавног живота, што је он и учинио.

Караџић имао јаче контакте са западом

Радован Караџић се са функције председника РС повукао у мају 1996. године у корист Биљане Плавшић. Том приликом је, иако већ оптужен пред Трибуналом, добио гаранције од тадашњег америчког изасланика Ричарда Холбрука.

Караџић се тада обавезао да неће учествовати у политичком животу, да неће давати изјаве за медије и да ће се држати веома дискретно. Слободан Милошевић је, уочи преговора у Дејтону, избацио бившег председника РС из свих међународних разговора о Босни, иако су Караџићеви контакти са западним дипломатама били много јачи него са званичним Београдом.

У јуну 1997, Американци су проценили да је Караџићев симболички утицај у РС препрека тамошњој комплетној промени власти, за коју су припремали Биљану Плавшић и Милорада Додика.

Према тадашњем сведочењу Биљане Плавшић, државни секретар САД Медлин Олбрајт, понудила је Караџићу да оде из РС, а да Вашингтон неће инсистирати на његовом суђењу у Хагу. Караџић, који је са Холбруком имао договор, одбацио је ову идеју и остао у РС.

Француска веза

Нешто касније дипломатску иницијативу, према Караџићу, имали су и Французи. Они су бившем председнику РС понудили услове за његову предају Трибуналу.

Француски обавештајац Југослав Петрушић Доминик, (касније познат као главни актер афере "Паук"), довео на Пале високог функционера француског министарства одбране, чији је задатак био да са Караџићем преговара о његовој предаји.

Један од људи из некадашњег Караџићевог окружења, тада је, наводно, тврдио је да су то били веома озбиљни преговори који су давали извесне наде за успех.

У преговоре су се у кључном тренутку умешали Американци и спречили Хаг да пристане на главни Караџићев услов - да му хашке судије суде на територији Републике Српске.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи