Бугарска тражи одштету од Турске

Турске амбиције да се прикључи ЕУ могле би да буду угрожене због намере Бугарске да затражи више од 20 милијарди долара одштете за Бугаре који су протерани током Балканских ратова из области на западној страни Босфора. Та територија се од 1923. налази у Турској.

Бугарска влада ужурбано ради на прикупљању документације на основу које ће од Турске затражити више од 20 милијарди долара одштете за Бугаре, који су протерани током Балканских ратова 1913. године из области на западној страни Босфора, која се од 1923. налази у Турској.

 

Бугарски министар, који води националну Агенцију за Бугаре у иностранству, Божидар Димитров изјавио је Ројтерсу да ће влада десног центра, која је дошла на власт у јулу прошле године, убрзати тај процес да би до краја године могла да поднесе захтев за надокнаду за имовину више од 250.000 протераних Бугара из Турске.

Ово питање би могло да угрози Турске амбиције да се прикључи Европској унији, оценила је британска агенција.

"Решавање питања одштете је један од многих услова за улазак Турске у ЕУ. Турска је то питање прихватила. Није рекла да неће да плати, већ само жели да зна тачно колико", навео је Димитров.

Турска је уговором из 1925. године признала права избеглица, али тај споразум никада није примењен, подсетио је Димитров.

Реагујући на вест из Софије, турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу је позвао званичнике да се клоне коментара који би могли да угрозе односе његове земље и Бугарске.

"Два милиона Турака је у то време дошло из Бугарске. Било би добро да се покаже уздржавање од изјава које би нашкодиле турско-бугарском пријатељству", казао је турски шеф дипломатије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи