Влада тражи окончање штрајка рудара

Министарство економије Црне Горе наложило: "без одлагања" извести све рударе из јаме. Здравствено стање рудара никшићког Рудника боксита, који седми дан штрајкују у рударској јами, све горе.

Министартсво економије Црне Горе је данас наложило управи Рудника боксита код Никшића да  "без одлагања" из свих јамских просторија изведе рударе који протестују и тиме спречи "негативне последице" по њихово здравље и живот.

Представник рудара Ратко Батрићевић је изјавио да је здравствено стање рудара Рудника боксита, који седми дан штрајкују у рударској јами код Никшића све горе.

Батрићевић је рекао да су рудари, који су због упале плућа задржани на лечењу у болници у Никшићу почели штрајк глађу , да је стање у јами "катастрофано", и додао је да је међу штрајкачима 20 рудара са упалом плућа који одбијају да прекину протест.

Директор болнице у Никшићу Илија Ашанин је истакао да је јутрос обишао рударе, да су они апсолутно добро, да редовно примају терапију и поштују препоруке лекара.

Рударима се у знак подршке испред јаме придружило око 1500 радника никшићке Железаре, Дуванског комбината и Комбината алуминијума из Подгорице.

На протесту су били и представници Савеза самосталних синдиката и Уније слободних синдиката.

Представник Уније слободних синдиката Јанко Вучинић је тражио од премијера Мила Ђукановића и надлежних институција да "сачувају људе" и поручио да ће синдикалци "чекати још дан, два да надлежни у држави реше проблем", а у супротном ће сви кренути према Подгорици.

Вујановић позвао на прекид штрајка

Од 86 рудара који су у јами, до сада је, због тровања гасовима и упале плућа, лекарску помоћ затражило 16, од којих су шесторица хоспитализована са дијагнозом упале плућа.

Црногорски председник Филип Вујановић позвао је синоћ рударе да прекину штрајк и изађу из јаме како би наставили преговоре са Владом.

"Апелујем на рударе да предузму разумну одлуку, у интересу заштите пре свега својих живота, да прекину штрајк. Знајући све што је председник Владе Црне Горе урадио и обећао да ће да уради, мислим да је прекид штрајка у интесу свих", рекао је Вујановић.

Позив рударима да изађу из јаме и престану да угрожавају животе и опстанак својих породица упутио је и председник опозиционог Покрета за промене Небојша Медојевић.

Рудари су на јуче одржаној конференцији за новинаре поручили да из јаме неће изаћи док се њихов захтев не испуни у пакету. Они захтевају исплату четири заостале зараде, две зимнице, регрес и јубиларне награде, као и покретање производње и поштовање колективног уговора.

Према одлуци Владе Црне Горе, исплата две заостале зараде рударима је почела у четвртак, 31. децембра.

Рудари нису прихватили премијеров позив да изађу из јаме и да им током јануара буду исплаћене преостале две зараде и траже да се њихов захтев испуни у пакету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи