Погоршано стање никшићких рудара

Здравствено стање рудара који већ шести дан штрајкују се погоршава. Поручују да ће од сутра започети штрајк глађу и одбијати медицинску помоћ.

Здравствено стање рудара никшићког Рудника боксита, који шести дан штрајкују у јами Биочки стан, је изузетно тештко, а шесторица су хоспитализована са дијагнозом упале плућа, саопштио је њихов представник Марко Николић.

Хоспитализовани рудари су, међутим, поручили да ће од сутра започети штрајк глађу и одбијати медицинску помоћ.

Животи 86 рудара никшићког рудника су у опасности, а јама где се налазе, а која није радила годину дана, прети да се обруши, тврди Николић.

Поново је позвао премијера Мила Ђукановића да помогне рударима као и представнике релевантних институција, синдикалних организација невладиних организација за заштиту људских права да се сутра у подне окупе испред рудокопа на Сеоцима да би апеловали за спас рудара.

Никшићки рудари траже исплату четири зараде, регреса, две зимнице и осталих дуговања, као и наставак производње у свим секторима у предузећу, али и поштовање колективног уговора.

Према одлуци Владе Црне Горе, исплата две заостале зараде рударима је почела у четвртак, 31. децембра. Рудари нису прихватили премијеров позив да изађу из јаме и да ће им током јануара бити исплаћене преостале две зараде и траже да се њихов захтев испуни у пакету.

Медојевић позвао да изађу из јаме

Позив рударима да изађу из јаме и престану да угрожавају животе и опстанак својих породица упутио је председник опозиционог "Покрета за промјене" Небојша Медојевић.

Уверен да њихов захтев неће наићи на разумевање и поштовање власти, Медојевић је поручио да је "спас за рударе, њихове породице, Никшић, али и целу Црну Гору" у хитном раскидању колонијалних уговора, наплати уговорних пенала и гаранција и подизању тужби против одговорних због огромних штета и проневера.

"Рудари морају знати да је влада направила нови договор са Олегом Дерипаском, према којем без посла треба да остане око 3.000 радника Комбината алуминијума (КАП) и Рудника боксита", навео је Медојевић.

Он тврди да тај договор предвиђа обезбеђивање више од 200 милиона евра субвенција и гаранција из државаног буџета, преузимање дугова КАП-а према Електропривреди и осталим добављачима, као и неплаћене порезе и доприносе.

Медојевић је најавио и да ће о "социјалном геноциду" који власт спроводи над рударима обавестити све релевантне међународне и невладине организације.

Уговором о поравнању између Владе Црне Горе и Дерипаскине "Централноевропске алуминијумске компаније" предвиђено је да влада преузме половину акција и да на првој наредној Скупштини акционара именује свог представника у том органу, тврде у Министарству економије, пренели су подгорички медији.

На тај начин ће, како се наводи, владин представник у Скупштини имати и право вета на кључне одлуке за пословање и да ће Влада Црне Горе преко својих представника у Одбору директора и скупштини акционара водити рачуна о интересима државе.

У Министарству верују да би, у зависности кретања цена алуминијума на светској берзи, КАП требало полако да се врати на тржиште са, како се наводи, нешто већим капацитетом од садашњег.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи