Санадер се враћа у политику

Бивши премијер Хрватске Иво Санадер најавио повратак у политику. Одлуку да се повуче назвао погрешном, повезавши је са падом рејтинга ХДЗ-а. Јадранка Косор остала без коментара на спекулације о расколу у врху странке. Угрожена и влада.

Бивши премијер Хрватске Иво Санадер на ванредној конференцији за новинаре рекао како је одлука да се повуче из активне политике била погрешна. 

Санадер је додао и да размишља о повратку у саборске клупе, а рок да одмрзне посланички мандат истиче му 15. јануара.

"Одбегли" премијер је најавио да ће од данас активирати статутарну улогу почасног председника ХДЗ-а и да ће тај положај користити за добробит странке.

"ХДЗ је победничка странка, а не странка од 12 одсто. Влади Јадранке Косор дајем потпуну подршку, али је дефицит у вођењу странке очигледан", рекао је Санадер, наглашавајући да за лош рејтинг ХДЗ-а на изборима не криви само Андрију Хебранга, као кандидата за председника, него и себе јер се био повукао из политике.

Председница владе Јадранка Косор није била вољна да коментарише најаве свог бившег шефа да се враћа у активну политику као и нагађања да би се у ХДЗ-у могао догодити раскол.

"Не могу то коментарисати. Зовите портпарола, не могу!", одговорила је премијерка и спустила слушалицу, преноси "Jутарњи лист".

Санадерова најава да ће одмах активирати своју функцију почасног председника, а потом и свој заступнички мандат у Сабору, покренула је спекулације да се у ХДЗ-у дешава унутарстраначки удар иако је бивши премијер тврдио како "раскола у странци неће бити док год је он ту".

Заобишао "продају територије"

Говорећи о разлозима за повлачење из активне политике и са места премијера Хрватске, средином прошле године, Санадер је рекао да је то учинио јер није био спреман да "продаје хрватску територију".

Бивши премијер оградио се од свих афера са којима су га повезивали медији, од афере "Банкомат" и сумњивих послова Хрватске поштанске банке, рекавши да нема никакве везе на с деловањем те банке, као ни са продајом "Хипо банке".

Уз бившет премијера на конференцији за новинаре били су посланици ХДЗ-а у Сабору.

На новинарско питање да ли ће повратак Санадера ослабити позицију Јадранке Косор, председник Сабора Лука Бебић је узвратио противпитањем: "А да ли је боље да слабимо странку?"

После конференције за новинаре Санадер је остао у страначким просторијама ХДЗ-а, на разговорима са посланицима те партије, уз речи: 'Морам мало да се консултујем са будућим колегама".

Изненађени и власт и опозиција

Поводом Санадерове намере огласиле су се две посланице ХДЗ-а које су истакле да су позване у седиште партије, али да нису знале о чему се ради.

Оне су у саопштењима навеле да се ограђују од онога што је изнето на данашњој Санадеровој конференцији за медије, додајући да дају подршку предсденици странке и премијерки Јадранки Косор.

Социјалдемократска партије је већ позвала на превремене изборе који су, како је рекао члан Председништва СДП-а Ранко Остојић, "једино право решење за ову земљу, што показује и нестабилност у ХДЗ-у".

Оценио је да би тек након избора нова влада могла с пуним легитимитетом да покрене све ресурсе за извлачење земље из економске кризе и корупционог блата "у који ју је довео управо ХДЗ".

Остојић је, ипак, истакао да је повратак Санадера унутрашња ствар ХДЗ-а, али да би било боље да је Санадер одговорио о уплетености политике у криминал у државним предузећима.

Најаве изласка из владе

Најаву изласка из владе у случају Санадеровог утицаја на одлуке извршне власти најавили су и коалициони партнери ХДЗ-а, Хрватска социјално либерална странка и Самостална демократска српска странка.

"Од данас постоји подела на демократску Хрватску и Хрватску коју представљају Санадер и Милан Бандић и то је сада више од политике", рекао је шеф ХСЛС-а Даринко Косор, позивајући све странке, и владајуће и опозиционе, на борбу за демократију.

Рекавши да је ствар ХДЗ-а хоће ли тамо доћи до раскола, Косор је позвао СДП да подржи владу Јадранке Косор.

"Кад би то била само ствар ХДЗ-а, ми можда не би требало да имамо разлога за забринутост, али како то може утицати на владу и коалицију имамо великог интереса да заузмемо став шта да се ради", рекао је потпредседник СДСС-а Милорад Пуповац, додавши да је најважније да се одржи стабилност владе и политичких процеса у држави.

Сматра да неко жели да испровоцира ванредне изборе и да је ово најгори тренутак за то.

"Битно је да председнички избори прођу без проблема и да се борба против корупције и реформе наставе. Ако то не буде било могуће, онда и коалиција и премијерка морају размислити како одговорити на то", рекао је Пуповац.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи