Прво сучељавање Јосиповића и Бандића

Кандидати за председника Хрватске Иво Јосиповић и Милан Бандић рекли у јавном сучељавању да је будућност БиХ у њеној целовитости и да Хрватска треба да подржи сваки договор тамошњих Хрвата око модела територијалног устројства БиХ.

У првом јавном сучељавању у емисији Хрватске телевизије двојица кандидата за новог хрватског председника, Иво Јосиповић и Милан Бандић рекли су да је будућност Босне и Херцеговине у њеној целовитости и да Хрватска треба да подржи сваки договор тамошњих Хрвата око модела територијалног устројства БиХ.

Иако су обојица истакли да су на подручју српског ентитета у БиХ почињени бројни злочини и протерано несрпско становништво, Бандић и Јосиповић нису децидирано одговорили на питање да ли сматрају да је Република Српска створена на злочину, пренела је Хина.

Бандић је, међутим, изразио уверење да Хрвати своју будућност треба да траже у трећем ентитету у БиХ.

Хрватском народу у БиХ неће преостати ништа друго него да свој пуни политички израз види у трећој територијалној јединици. Волео бих да се то не догоди, али све иде ка томе", рекао је независни председнички кандидат Бандић.

Јосиповић, кандидат Социјалдемократске партије, опрезнији је кад је реч о трећем ентитету, јер сматра да би се тешко постигло да цео хрватски корупус уђе у ту територијалну јединицу.

Обојица су се заложила за јачање сарадње са суседима.

Спремни и за детектор лажи

И Јосиповић и Бандић боре се и за наклоност бирача кандидата који су испали из изборне трке, па је јавност са великим интересовањем очекивала прво јавно суочавање двојице кандидата.

"Ја сам сам, Давид против Голијата! И није ми жао што ме председник Месић није подржао, већ што се сврстао на једну страну. То не приличи једном председнику", истакнуо је у уводном делу првог суочавања Милан Бандић.

"На моју је страну стало највише бивших председничких кандидата, странака и грађана. То довољно говори", рекао је Јосиповић.

Суочавање је почело коментарисањем изјава које су кандидати међусобно или преко медија упућивали један другом. Први је на ред дошао "даљински управљач".

"Ја нисам на даљинском управљачу нити Санадера нити Милановића, за разлику од мог противкандидата, већ на даљинском обичног човека", рекао је Бандић.

"Председник мора имати дистанцу од своје странке, не сме бити представник једне странке. А Хрватска може бити и црвена и праведна", одговорио је Јосиповић.

Обојица кандидата спремна су и за детектор лажи због афера које су их пратиле, а сложили су се и у вези са превременим изборима.

Разлике међу кандидатима почеле су да се откривају после питања о томе да ли би допустили ћеркама да живе у истополном браку.

"Живимо у 21. веку, али учинио бих све кроз васпитање да до тога не дође", рекао је Бандић.

"Моја је ћерка одрасла и њена одлука је само њена", кратко је рекао Јосиповић. 

У вези са разоткривањем афера Бандић је поздравио премијеркине напоре, али и истакао како би више желео да све акције које Влада предузима нису под утицајем ЕУ.

Суочавање се заоштрило и око питања главнога града. "Загреб је презадужен град", рекао је Јосиповић, на шта је Бандић одговорио: "За свој сам рад добио четири пута поверење суграђана. Немојте њих вређати!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи