Ухапшени челници Хрватске поштанске банке

Пет особа, међу којима и бивши челници Хрватске поштанске банке, ухапшено је због манипулација са ненаменским кредитима, саопштила је хрватска полиција.

Пет особа, од којих су неки из управе Хрватске поштанске банке (ХПБ), ухапшено је у акцији хрватске полиције под називом "Банкомат".

Tа банка је једина у већинском државном власништву у којој је откривено незаконито пословање.

Полиција је саопштила да је по наређењу хрватског Уреда за сузбијање корупције и организованог криминала почела акција у којој је осам људи осумњичено за кривична дела везаних за управљање кредитним ризицима у ХПБ насталих одобравањем ненаменских кредита.

Две од седам особа нису ухапшене јер се налазе на скијању ван граница Хрватске.

Истраживањем су обухваћена три члана управе банке и четири корисника кредита. Истрага се води и против Јосипа Протеге, који је недавно смењен с места председника управе ХПБ, а који се налази на скијању у Аустрији. Ако се одмах не врати у земљу, прети му расписивање међународне потернице.

Протега је у разговору за портал Business.hr тврдио да је бивши премијер Иво Санадер тражио кредит за сплитско предузеће "СМС", а председник Стјепан Месић за "КИО Ораховицу" из истоименог славонског места, али да кредите није одобравао захваљујући политичком притиску, већ зато што су баш те компаније и сами хтели кредитирати.

Медији пишу о ризичним пласманима ХПБ које је одобравала бивша управа банке, с Протегом на челу, кога је својевремено на то место поставио бивши премијер Санадер.

Хрватска поштанска банка је једина већа пословна банка у државном власништву и у првих девет месеци објавила губитак од 245,4 милиона куна (33,63 милиона евра), а да ће тек годишњи резултати показати потпуну слику о томе како је банка вођена у претходних пет година.

На место председника управе ХПБ-а Протега дошао је 2005. године на позив бившег премијера Санадера, а са собом је из ПБЗ-а довео и пријатеља Ивана Сладоњу који је постао члан управе.

Протега и Сладоња познати су и по високим менаџерским бонусима, у прошлој су години уз плате од око 46.000 куна (6.302 евра) добили и још 7,5 милиона куна (1,03 милиона евра) нето.

Протега и Сладоња смењени су у августу одлуком владе, а Хрватска народна банка пријавила их је је прекршајном суду јер нису спроводили мере које им је наредила супервизија централне банке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи