По паре под земљу

Рудари надомак Никшића спустили се у јаму дубоку пет километара и тамо штрајкују тражећи заостале плате. Рудари траже да се у решавање проблема укључи премијер Мило Ђукановић.

Педесетак рудара никшићких Рудника боксита синоћ се спустило низ вентилационо окно у јаму Сеоце, 30 километара од Никшића, у Црној Гори, и тамо штрајкује захтевајући исплату свих заосталих примања, пре свега четири неисплаћене плате.

Штрајкачима се у јами, дубокој око 5.000 метара, данас придружило још 30 рудара, а осим заосталих плата траже наставак производње у руднику, исплату отпремнина у складу са колективним уговором, а са не владиним социјалним програмом, и неопозиву оставку председника синдиката.

Штрајкачи најављују да од захтева неће одустати "ни по цену живота". Током дана једном рудару је позлило, а други је задобио лакше повреде главе, саопштено је из управе предузећа.

Рудари који су током дана на кратко у сменама излазили из јаме да би се угрејали и удахнули свеж вазух, казали су медијима да су услови у јами "неподношљиви", да продире вода, да нема струје ни вентилације.

Они траже да се у решавање проблема укључи црногорски премијер Мило Ђукановић, јер сматрају да проблем може решити само он.

Министар економије Бранко Вујовић позвао је рударе да изађу из јаме, да не би "доводили у опасност своје здравље и живот", а протест је назвао насилничким, јер је законом забрањен штрајк у рудничким јамама.

Руски власник Рудника обећао је да ће најкасније до сутра почети исплата две зараде.

Управа Рудника је у саопштењу апеловала на полицију да хитно омогуће да се људи изведу из јаме и "тиме предупреде последице по њихово здравље и живот".

Производња у Руднику боксита, који снадбева Комбинат алуминијума Подгорица (КАП) рудом, заустављена је и предузећу прети стечај.

Од 1.200 запослених за добровољни одлазак пријавило се 669 радника који чекају исплату отпремнина предвиђених владиним социјалним програмом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи