Македонија, археологија иза имена

Око 10.000 античких предмета, ископаних ове године, могли би да ојачају македонске позиције у преговорима са Грчком о питању имена државе, уколико би Атина била спремна да их прихвати као чињенице, сматра македонски премијер Никола Груевски.

Антички предмети, недавно откривени у Македонији, могли би да ојачају македонске позиције у преговорима са Грчком о питању имена државе, уколико би Атина била спремна да прихвати те чињенице као аргументе, рекао је у недељу македонски премијер Никола Груевски.

"Нажалост, Грчка у преговорима користи моћ као аргумент", нагласио је Груевски.

У Музеју Македоније у Скопљу одржана је презентација око 10.000 античких предмета, ископаних током 2009. године, којој је присуствовао и македонски премијер. Бројна археолошка ископавања, која је финансирала држава, вршена су у целој земљи, пише Балкан Инсајт (www.balkaninsight.com).

Упитан да ли је изложба још један од покушаја да се повеже македонско историјско наслеђе са античким периодом, премијер Груевски је одговорио да се у овом случају не ради о томе.

"Будуће генерације ће се смејати чињеници да неки данас, из све снаге, покушавају да поделе људе на античке и словенске Македонце", рекао је Груевски, истичући да је и једно и друго део македонског идентитета.

Од када је, 2006. године, ВМРО ДПМНЕ дошао на власт у Македонији, улицама, спортским објектима и аеродрому убрзано су промењена имена, и дата нова по Александру (Великом) Македонском и његовом оцу Филипу Македонском.

Опозициони Социјалдемократски Савез Македоније је тврдио да Влада превеликим инсистирањем на промоцији античког историјског периода, онемогућава постизање позитивног исхода преговора са Грчком, који представљају кључно државно питање, као и да ствара кризу идентитета у сопственим народу.

Прошле године Атина је блокирала улазак Македоније у НАТО, истичући да име државе, Република Македонија, мора да буде промењено. Грчка је тада истакла да име њеног северног суседа одражава територијалне претензије према њеној северној покрајини, истог назива.

Овог месеца, Грчка је спречила остале чланице Европске уније да одреде датум почетка преговора Македоније о придруживању ЕУ. Одлука је одложена за следећу годину, у нади да ће се балкански суседи договорити и наћи компромисно решење, у 18 година дугом спору.

Током 2009. Влада Македоније уложила је три милиона долара у финансирање бројних археолошких пројеката. Премијер Груевски је нагласио да ће ископавања, у 2010. години, бити настављена несмањеним темпом.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи