Кузмановић: Направити услове за референдум

Oдлука о продужетку мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ je "правно насиље", оценио председник РС Рајко Кузмановић и позвао посланике у парламенту РС да створе правне услове за референдум. Додик: Хитно усвојити нови закон о референдуму.

Председник Републике Српске (РС) Рајко Кузмановић позвао је посланике у парламенту РС да створе правне и техничке услове како би се грађани РС на референдуму изјаснили о одлукама високог представника Валентина Инцка да продужи мандат страним судијама и тужиоцима.

Кузмановић је на данашњем посебном скупштинском заседању парламента РС позвао све посланике да се ставе у уставно-правну и политичку заштиту РС, која има право са "самостално и суверено одлучује о својој судбини".

"Време старатељства и туторства је прошло. Наше опредељење је да РС није и неће бити реметилачки фактор, већ фактор стабилности БиХ и овог дела Европе", поручио је Кузмановић.

Кузмановић је оценио да је одлука о продужетку мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ "правно насиље", залажући се за што скорији завршетак мандата ОХР-а у БиХ.

Парламент РС на посебном заседању разматра последње одлуке високог представника Валентина Инцка да страним судијама и тужиоцима, ангажованим на предметима ратних злочина у БиХ, продужи мандат за још три године, а да стране судије и тужиоци из одељења за организовани криминал остану у БиХ као саветници.

Додик: Што пре усвојити нови закон о референдуму

Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик позвао је Народну скупштину РС да одбаци наметнуте одлуке високог представника Валентина Инцка о продужетку мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ.

На заседању Скупштине РС у Бањалуци, Додик је такође позвао посланике да што пре усвоје и нови закон о референдуму, како би се створиле техничке претпоставке да се о Инцковим одлукама директно изјасне грађани.

Додик је рекао да би се измене и допуне закона о референдуму могле усвојити већ у јануару следеће године, после чега би у РС било организовано изјашњавање грађана о наметнутим одлукама високог представника.

Додик је појаснио да постојећи Закон о референдуму РС обавезује да се изјашњавање грађана организује најкасније 30 дана од доношења одлуке о расписивању рефереднума, што је тешко изводљиво с обзиром на садашњу процедуру одлучивања.

Сваку одлуку парламента РС мора да потврди Веће народа РС, у којем клубови делегата народа могу да ставе вето, после чега о спорној одлуци или закону коначну одлуку у сложеној процедури доноси Уставни суд РС.

Говорећи о потреби усвајања новог закона о референдуму, Додик је казао да РС "жели да легализује своје право да у једном тренутку, када то буде потребно и ако то буде потребно, има право на референдуму о свом статусу".

"Да би то имала, морамо уредити законске процедуре, морамо учинити све да то буде легитимно и да нема формално-правних недостатака", истакао је Додик, позивајући све српске парламентарне странке на заједнички став о овом питању.

Образлажући владин став да треба одбацити наметнуте одлуке високог представника о продужетку мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ, премијер РС је рекао да је Инцко злоупотребио Дејтонски споразума и "бонска овлаштења".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи