Месић изазива кандидате, причајте енглески

Кандидат СДП Иво Јосиповић са озбиљном предношћу улази у други круг председничких збора у Хрватској. Бандић тражи подршку ХДЗ-а. Одлазећи председник Стјепан Месић позвао кандидате да мишљења суоче на енглеском.

Уколико се не догоди велико изненађење, кандидат Социјалдемократске партије Иво Јосиповић, који је освојио 32 одсто гласова у првом кругу, постаће нови председник Хрватске. Његов главни против кандидат Милан Бандић освојио је 14 одсто гласова.

Највише разлога за славе без сумње имају опозиционе социјалдемократе, а највише разлога за забринутост владајућа ХДЗ, чији је кандидат Андрија Хебранг освојио само 12 одсто гласова бирача.

У расправу о будућем председнику Хрватске укључио се и Стјепан Месић, који се током кампање држао доста уздржано, рекавши да ће је за његовог наследника најважнија даље приближавање Хрватске ЕУ и наставак реформи.

Такође. рекао је Месић, важно и познавање енглеског језика, јер  су оба кандидата у биографијама навела да "солидно" владају овим језиком, што је у хрватској јавности протумачено као "ветар у леђа" Јосиповића, обзиром на Бандићев недавни гаф, када је покушао да демонстрира своје знање.

"Ја га не знам, зато сам имао преводиоца. Но, врло је важан у неформалним разговорима. Оба кандидата тврде да га течно говоре. Требало би организовати сучељавање на енглеском. Био би то занимљив експеримент", рекао је Месић.

Одговарајући на изјаву свог бившег страначког колеге Милана Бандића да нови председник мора бити независан од странака и човек из стварног живота, а не из лабораторија, Јосиповић је у помирљивом тону одговорио да је Хрватска јуче победила, изабравши светло између светла и таме.

Кандидат СДП-а је поручио да ту странку и гласаче чека још доста посла и победа у другом кругу 10. јануара 2010. године.

Јосиповић је рекао да нове бираче види у целом спектру, јер ово нису избори за страначке листе.

"Мислим да ће се доста јасно поставити дилема да ли светло или тама. Ја се залажем за борбу против корупције, за једну другачију Хрватску која је европска и просперитетнија. Мој противкандидат је до сада слао неке другачије поруке", рекао је Јосиповић.

Бандић је рекао да "Хрватска треба другачијег председника, одлучног и способног".

"Целог живота, а нарочито последњих 10 година, обављајући другу извршну функцију ове земље, доказао сам и показао да знам, хоћу и могу. Да имам визију да водим град као хрватску метрополу и да знам и имам визију да сутра водим Хрватску на исти начин, као што водим град Загреб", рекао је дојучерашњи Јосиповићев страначки колега Милан Бандић.

Кад је реч о односима у региону, Јосиповић је навео да у његовом председничком програму пише да је један од приоритета управо сарадња са суседима, а Србима који су избегли из Хрватске поручио да је његов слоган "Правда за све" и да ће сви грађани имати једнаке могућности.

Милан Бандић је рекао да ће, када Хрватска победи економску кризу, у чему ће и он много помоћи, "грађани Хрватске моћи да попију кафу у свом дворишту, а самим тим биће растерећенији да то учине и са суседима".

СДП није изненађен

Лидер СДП-а Зоран Милановић није био изненађен добрим резултатом Јосиповића.

"Резултат потврђује сва наша предвиђања да ће Јосиповић ући у други круг, где ће и победити на изборима и постати нови хрватски председник", оптимиста је Милановић.

Коментаришући добар резултат Милана Бандића, који је из странке искључен после објављивања кандидатуре, Милановић је кратко одговорио да се "не замара његовим резултатима, јер Јосиповић побеђује у другом кругу".

"Нисам оптерећен другим кругом јер ће Јосиповић победити ко год буде с друге стране, и Бандића, и Хебранга, и сваког другог који би се ту нашао, као што је то учинио у првом кругу", оценио је лидер социјалдемократа.

Тако велика предност у првом кругу, на основу резултата неких претходних председничких избора, гарантује уверљиву победу у другом кругу, пише "Јутарњи лист".

На председничким изборима 2000. године Стјепан Месић је у првом кругу победио Дражена Будишу са 14 одсто гласова више, а на председничким изборима 2005. године Јадранку Косор с 28 одсто гласова.

У оба случаја Месићеви против кандидати нису имали никаве шансе у другом кругу, иако је 2000. године иза Будише стајала владајућа коалиција СДП-а и ХСЛС-а, док је 2005. године Јадранку Косор подржавао тада још моћни ХДЗ, са, тада веома популарним Ивом Санадером, на челу, пише лист.

Осим тога, додатна повољна околност за Јосиповића је то што сасвим сигурно може да рачуна на гласове који су у првом кругу отишли Весни Пусић и Дамиру Кајину, јер су за њих двоје гласали "природни" бирачи левице, преносе медији у Хрватској.

Бандић тражи подршку ХДЗ-а?

Медији наводе да ће Милан Бандић у наредних десетак дана морати да покуша да окупи што више десних ХДЗ-ових бирача, ако не жели да се други круг претвори у незанимљиву формалност.

Бандић је и у Загребу убедљиво поражен од стране Јосиповића, иако је недавно победио на директним изборима за градоначелника. У хрватској престоници Бандић је освојио само 15,6 одсто, два и по пута мање од Јосиповића, што му даје још мање шансе пред други круг.

Једно од непријатнијих изненађења, или, како медији пишу, сплета околности до којих је дошло у ХДЗ-у, представља лош резултат кандидата те странке Андрије Хебранга, који је сакупио само 12 одсто гласова.

"Јутарњи лист" наводи да је Хебранг могао у другом кругу да запрети Јосиповићу, да се независни кандидати Драган Приморац и Надан Видошевић нису укључили у председничку трку.

Андрија Хебранг је у старту одбацио могућност да било коме пружи подршку, па ни Милану Бандићу, поручивши својим бирачима да не гласају ни за кога.

Лош резултат Хебранга могао би да буде увод у промене у владајућој странци, у којој су проблеми настали после оставке бившег премијера и лидера странке Иве Санадера.

Медији оцењују да су позитивни резултати нове председнице странке Јадранке Косор стигли прекасно, па је то, уз лошу перцепцију Хебранга у јавности, највише утицало на његов лош изборни резултат.

Његова кандидатура је последица сплета околности до којих је дошло у ХДЗ-у, као и то што су многи уверени да је Хебранга за кандидата изабрао Санадер, иако је знао да нема никаквих изгледа, пише "Јутарњи лист".

Мањи одзив бирача

Јучерашње изборе обележио је и мањи одзив бирача у односу на претходне изборе, јер од уписаних 4.495.006 бирача, за неког од 12 кандидата гласало је 44,07 одсто гласача, што је седам одсто мање у односу на изборе за председника 2005. године.

Иво Јосиповић је на изборима освојио 640.005 гласова односно 32,44 одсто, а Бандић 242.774 гласа или 14,84 одсто, али је освојио највише гласова из иностранства.

Иза Андрије Хебранга са 12 одсто гласова је независни кандидат Надан Видошевић са 11,33 одсто, на петом месту кандидаткиња Хрватске народне странке (ХНС) Весна Пусић (7,25 одсто).

Независни кандидат Драган Приморац освојио је 5,93 одсто, Мирослав Туђман 4,07 одсто, а Дамир Кајин 3,87 одсто.

Највећи одзив био у Вараждинској жупанији (53,9 одсто), а најмањи у Вуковарско-сремској жупанији (37,07 одсто).

Занимљиво је да је од гласова из иностранства, највише добио Бандић (48 одсто), а иза њега се налази Хебранг с 23 одсто гласова.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи