После Месића: Јосиповић, Бандић, или...

Крај кампање за председничке изборе у Хрватској. У недељу бирачи се одлучују између 12 кандидата. Према анкетама, у предности Иво Јосиповић и Милан Бандић. Има ли "мртвих душа" на бирачким списковима?

Данас се завршава кампања за председничке изборе који ће се у Хрватској одржати у недељу, 27. децембра.

У случају да у недељу нико од кандидата не освоји више од 50 одсто гласова, други круг с два најбоље пласирана одржаће се 10. јануара.

Хрватске грађане је на изборе у божићној поруци позвао и председник Стјепан Месић, нагласивши да нико не би смео да пропусти шансу да одлучи ко ће у наредних пет година бити на челу Хрватске.

Месић је пре неколико дана рекао да ће мишљење о председничким кандидатима рећи тек после првог круга, уз оцену да међу кандидатима има способних, али и да многи од њих "нису прочитали Устав и нису разумели шта ради председник".

Кампања, обећавања, препуцавања

Председничку кампању обележиле су већ познате фразе и политички ставови кандидата и обећавања да ће радити оно шта не спада у надлежност председника. Било је препуцавања око висине и извора средстава за кампању, при чему су поједини кандидати, пре свега независни, Милан Бандић, Драган Примирац и Надан Видошевић прозвани да су потрошили и неколико пута више него што су пријавили Државној изборној комисији, чак два, три милиона евра.

Најновије анкете потврдиле су досадашње трендове - уверљиво вођство кандидата Социјалдемократске партије Иве Јосиповића и друго место Милана Бандића.

Иво Јосиповић, кандидат Социјалдемократске партије, чији је слоган "Правда за Хрватску", обећао је да ће "стати на крај параобавештајној заједници која се бави блаћењем часних људи и њихових пораодица" и да ће упрегнути обавештајне службе у обрачун са силама зла и неправде. "Пуним ћу се ангажманом посветити борби против корупције и криминала, а за праведно и просперитетно друштво", каже Јосиповић.

Независни председнички кандидат Милан Бандић, обаћао је да ће као председник Хрватске на првој седници Владе захтевати укидање кризног пореза, такозваног "харача" и предложити различите стопе ПДВ-а, осетно ниже за прехрамбене артикле. Бандић каже да ће захтевати конкретан план бриге и побољшање статуса за пензионере, предложити забрану распродаје стратешких ресурса Хрватске и захтевати доношење хитног програма за средовечне људе који су остали без посла.

Међу 4,5 милиона бирача има и покојника?

За једнога од 12 председничких кандидата свој глас моћи да да 4.495 006 грађана, колико је сада на бирачком списку. Хрвати ван Хрватске моћи ће да гласају у 55 земаља, највише бирачких места је у суседној БиХ, а три су тамо где су хрватски војници, на Голану, у Авганистану и на Косову.

На хрватским председничким изборима, у суседној БиХ право гласа имаће 268.000 уписаних бирача, а очекује се да ће већина Хрвата из те државе поверење поклонити управо Милану Бандићу.

Кључно питање, председничких избора, пише Слободна Далмација, јесте - за кога ће гласати мртви? "Гласали су на свим изборима, историја хрватског вишестраначја историја је покојника, а бирачки спискови су пописи енциклопедије мртвих."

Мртви су се показали као стабилно бирачко тело, редовно излазе на изборе, досад најчешће у дијаспори, пише лист, наводи примере за "мртве душе" и без пардона коментарише кандидате у том контексту.

"По политичким порукама, преминулима је најближи Андрија Хебранг, он им се најчешће обраћа, мало је недеља када не спомене хиљаде мртвих побијених у разним тоталитаризмима, најчешће комунистичком.

Не треба подценити ни Драгана Приморца, форензичара, лечника одлично упућеног у здравствено стање лешева. Надан Видошевић нема везе с мртвима, али пре 19 година није имао везе ни с богатством. Другим речима, чуда му нису страна, па се не би требало чудити да баш њему мртви дају поверење.

И кандидати изван ХДЗ-а рачунају на мртве. Динамичношћу, страственошћу и окретношћу просечном је мртвацу најближи Иво Јосиповић, док Мирослав Туђман тек гласом разуверава све који су након погледа на његов лик и презиме поверовали да се на овим изборима први пут чак и кандидовао покојник, који је уз то већ искористио уставно право на два председничка мандата", пише Слободна Далмација.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи