"Стезањем каиша" против кризе у Грчкој

Грчки парламент одобрио буџет за 2010. годину усмерен ка смањењу државног дефицита, повећањем пореза и кресањем трошкова и плата у јавној делатности. После петодневе дебате и под притском ЕУ, 160 посланика гласало је за "стезање каиша".

Парламент Грчке, у којем доминирају социјалисти, одобрио је буџет за 2010. годину усмерен ка смањењу огромног државног дефицита повећањем пореза и кресањем трошкова и плата у јавној делатности.

После петодневе дебате и под притском ЕУ, свих 160 социјалистичких посланика гласало је за стезање каиша, док је 139 посланика из четири опозиционе партије било против предложеног буџета.

"Не можемо да узмемо аспирин у суочавању са овим проблемом. Морамо да променимо курс," рекао је у парламенту премијер Јоргос Папандреу.

Папандреу је за грчке финансијске невоље оптужио корупцију, избегавање плаћања пореза и неефикасност управе.

Грчка је обећала да ће смањити буџетски мањак са пројектованих 12,7 проценета бруто домаћег производа (БДП) за ову годину на испод 9,4 одсто идуће године и на 8,7 процената ако се штедња буде успешно спроводила.

Према бројевима у буџету, државни дуг Грчке ће достићи 325 милијарди евра идуће године, док се БДП у 2010. години процењује на 244,2 милијарде евра, са умањењем од 0,3 одсто.

Мере штедње укључују замрзавање запошљавања у јавном сектору и смањење за 10 одсто у трошковима социјалног осигурања и рада државне управе.

Левичарске опозиционе партије кажу да ће мере владе додатно увећати незапосленост и створити већи број ниско плаћених послова у земљи где је минимална месечна зарада 740 евра.

Стопа незапослености попела се на највиши четворогодишњи ниво од 9,3 одсто, према подацима објављеним прошле седмице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи