Месић одбио молбу за помиловање Петрача

Иако су хрватски медији писали да је председник Стјепан Месић спреман да помилује бизнисмена Хрвоја Петрача који издржава затворску казну, Месић одбио захтев за Петрачево помиловање.

Хрватски председник Стјепан Месић одбио је да помилује бизнисмена Хрвоја Петрача који издржава затворску казну од седам и по година због учешћа у две отмице.

Месић је потписао одлуку Комисије за помиловања, која је крајем прошле седмице одбила Петрачеву молбу, мада се у медијима појавила информација да је Месић наводно пред крај свог председничког мандата вољан да уважи Петрачеву молбу.

Медији у Хрватској су писали и да их повезују лица с којима су обојица били блиски, међу осталима и новинар и сувласник недељника "Национал" Иво Пуканић који је убијену у октобру прошле године.

У захтеву за помиловање поднетом у јулу ове године Петрач је навео да му је погоршано здравље, да је постао деда и да је издржао већи део казне од седам и по година.

Петрачевој молби за помиловање супротставио се министар правде Иван Шимоновић, образлажући то Петрачевим понашањем у затвору Лепоглави, где је Петрач уживао низ привилегија које не спадају у затворски режим.

Хрвоју Петрачу се судило због отмица сина пословног човека Владимира Загорца као и предузетника Мирослава Маткуна из Новог Марофа код Вараждина.

Казна му истиче у марту 2013. године.

Загорцу се судило због отуђења дијаманата у време кад је био помоћник министра одбране, а жалба одбране и оптужбе је на врховном суду.

Закон одређује да председник самостално доноси одлуке о помиловању, као акт милосрђа, а да му у томе помаже комисија за помиловања коју сам именује, али није дужан да се држи њихове одлуке.

Према до сада објављеним подацима комисије за помиловања, Месић је у два мандата, односно последњих десет година помиловао 761 осуђених, од укупно 4650 поднесених молби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи