Румунија добила нову владу

Са 276 гласова за румунски парламент изгласао нову владу Емила Бока. Премијерско и потпредседничко место, ко и 15 ресора припали Демократској либералној партији, Демократском савезу Мађара и петорици независних кандидата.

Парламент Румуније изгласао је нову владу премијера Емила Бока. За нови кабинет гласало је 276 посланика и сенатора, а против 135.

Да би кабинет био потврђен, било је потребно 236 гласова. Влада је уочи гласања рачунала на 240 гласова, посланика владајуће Демократска либералне партије (ПДЛ), Демократског савеза Мађара (УДМР) и групе независних и посланика националних мањина.

Опозиционе Социјалдемократска партија (ПСД) и Национална либерална партија (ПНЛ) су најавиле да неће гласати, али се испоставило да је Влада и од опозиције добила 37 гласова.

Претходној влади Емила Бока Парламент је 13. октобра изгласао неповерење и она је до сада обављала дужност као прелазна.

Нову владу чине премијер, један потпредседник Владе и 15 министара. Седам ресора је припало Демократској либералној партији (ПДЛ), троје министара и вицепремијер су из Демократског савеза Мађара, а петоро министара су независни кандидати.

Програм председника Трајана Басескуа

Премијер Емил Бок је представио програм Владе, који се "заснива на програму председника Трајана Басескуа", али не искључује ни елементе програма Басескуових такмаца на председничким изборима, Мирчеа Џоане и Крина Антонескуа.

Као главне циљеве, Бок је навео модернизацију државе, измене Устава какве је најавио Трајан Басеску, смањење бирократије, поштовање и "бољи однос" државе према грађанима.

Премијер у 2010. години очекује економски раст од 1,3 одсто, буџетски дефицит од 5,9 одсто и улагање 20 одсто бруто-друштвеног производа у инфраструктуру.

Аналитичари оцењују да је претходна влада Емила Бока је слабо примењивала антикризне мере и стално се задуживала код домаћих кредитора, тако да Румунија дугује више од 15 милијарди евра, уз камату већу него код зајмова ММФ-а.

Нови министар финансија Себастијан Владеску је рекао да ће Влада морати да замрзне плате и пензије на три године, да ће бити нужна врло рестриктивна буџетска политика и да би број запослених који ће бити отпуштени, могао да достигне и 100.000.

Лидер Социјалдемократске партије Мирчеа Џоана је оценио да је влада Емила Бока "погрешно и лоше решење" којим се игнорише воља грађана, од којих две трећине сматра да држава није на добром путу.

Лидер Националне либералне партије Крин Антонеску сматра да Румунија више није парламентарна већ председничка република, јер се у Влади налазе они које жели председник, док правосуђе поступа по његовој жељи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи