РС не одустаje од референдума

Милорад Додик изјавио да се РС неће одрећи права да чује и мишљење грађана о последњим наметнутим одлукама Валентина Инцка о продужењу мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ. Референдум у супротности са Дејтонским споразумом, оценио Инцко.

Руководство Републике Српске неће се одрећи права да чује и мишљење грађана о последњим наметнутим одлукама високог предстаника Валентина Инцка о продужењу мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ, изјавио је премијер РС Милорад Додик.

Додик је упознао Инцка са реакцијама у РС које су изазвале те његове одлуке и подсетио високог представника на ставове које је раније о том питању заузела Скупштина РС, саопштио је владин Биро за односе с јавношћу.

Високи представник је раније данас изјавио да би расписивање референдума у РС о његовој одлуци да страним судијама и тужиоцима,  ангажованим на предметима ратних злочина у БиХ, продужи мандат за још три године, био антидејтонски чин.

Инцко је уручио Додику списак државне имовине који је сачинио тим Канцеларије високог представника (ОХР), истичући да се ни он ни ОХР неће бавити питањем расподеле те имовине, јер је то ствар договора домаћих политичара.

Додик и Инцко разменили су мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и БиХ, наведено је у саопштењу.

Влада Републике Српске предложила је јуче референдум о одлукама високог представника у БиХ Валентина Инцка да се продужи мандат страним судијама и тужиоцима и тај предлог упутила Народној скупштини РС, која би о томе требало да расправља на посебној седници 24. децембра.

Влада је саопштила да власти РС имају законску обавезу да не прихвате или не спроведу ову одлуку високог представника.

Влада РС је нагласила да Инцкове одлуке одбацује у целости, наводећи да оне нису правно ваљане, нити су у складу са правним поретком БиХ и ентитета и обавезама БиХ према међународном праву.

Чавић: Окончати мандат страним судијама и тужиоцима

Инцко је после састанка с председником Демократске партије Драганом Чавићем поновио да је процесуирање ратних злочина дејтонска обавеза која се мора извести у БиХ.

Лидер Демократске партије Драган Чавић оценио је да је прича о могућем референдуму у РС "још једна ујдурма владајућег Савеза независних социјалдемократа, и још једна од њихових непромишљености која отвара читав низ питања".

Чавић је оценио да ће се о том питању водити жестока расправа у Скупштини РС и рекао да ће се Демократска партија залагати да се одлука о референдуму може односити на све досадашње одлуке високог представника које нису потврђене у Народној скупштини, а не само на ону којом се страним судијама и тужиоцима продужава мандат.

Драган Чавић је оценио да страним судијама и тужиоцима треба окончати мандат, уз јасну стратегију за прелазни период да не би дошло до застоја у обради предмета за ратне злочине и организовани криминал у Суду и Тужилаштва БиХ.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи