Предшједник уместо предсједника?

На меморандумима Скупштине Црне Горе убудуће ће реч "предсједник" бити написана са меким "ш". По новом правопису црногорски језик има 32 слова и гласа, а нова слова су меко "ш" и "ж".

Скупштина Црне Горе прва је институција која ће у званичној коресподенцији примењивати нови правопис црногорског језика.

На меморандумима које својеручно потписује председник парламента Ранко Кривокапић убудуће ће реч "предсједник" бити написана са једним од два нова слова у црногорском језику, меким "ш".

"Жеља нам је да поштујемо правопис и речник црногорског језика. У међувремену потрошени су меморандуми на којима је писало предсједник, сада је наручена нова количина са правописом црногорског језика", саопштено је подгоричким "Вијестима" из кабинета председника.

Нови правопис црногорског језика озваничен је почетком јула.

Министар просвете Црне Горе Сретен Шкулетић изјавио је тада да стандардизовани црногорски језик има два нова слова, а то значи два нова гласа, који се пишу као с и з латиницом, са апострофом изнад слова, што су, заправо меке варијанте гласова "ш" и "ж".

У складу са тиме, реч као "сјекира" и "сјутра", сада се, на основу правила "Пиши као што збориш, а читај како је написано", могу изговарати и онако како се то углавном говори у народу у Црној Гори, објаснио је Шкулетић.

Такође, усвојена је и варијанта по којој су у црногорски правопис ушли гласови и слова "ћ" и "ђ", па ће се моћи говорити "ћерати и "тјерати", као и "ђед" и "ђед" (д-ј-е-д).

Један од чланова експертске групе за израду правописа Миленко Перовић рекао је тада да је црногорски језик саставни део новоштокавског језичког система, и објаснио да ће лингвистички "бити у праву" и они који су "до сада изградили културу ијекавског српско-хрватског језика и они који који буду говорили и писали по новом правопису".

"Ишли смо на варијанту најшире могуће дублетизације правописних норми", рекао је тада Перовић.

У Црној Гори у употреби су и латиница и ћирилица.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи