Референдум у Словенији све извеснији

Словеначка владајућа коалиција прихватила апел опозиције да се распише референдум о граничном споразуму с Хрватском. Референдум израз неспремности владе и тражење заклона иза "народне воље", оцењује део опозиције и експерти.

Странке владајуће коалиције у Словенији придружиле су се позиву опозиције да се распише национални референдум о граничном спору с Хрватском.

Четири странке владајуће коалиције - Социјалдемократска странка премијера Борута Пахора, Зарес, странка пензионера ДеСУС и Либералнодемократска странка саопштиле су да ће ратификовати Споразум за решавање граничног спора са Хрватском само ако добију подршку већине Словенаца на референдуму који се очекује почетком следеће године.

Владајућа коалиција очекује да ће грађани подржати Споразум.

Најновија истраживања јавног мњења показују да би 48,5 одсто грађана подржало Споразум, док је 14,6 одсто неодлучно. Раније је већина грађана Словеније било против Споразума.

Оцењује се да ће се, ако Споразум не добије подршку већине, поставити питање легитимности словеначке владе, имајући у виду да је решавање граничног спора с Хрватском био један од њених главних спољнополитичких циљева.

Критика Јанеза Јанше

"Одлука словеначке владе да ратификацију арбитражног споразума у парламент пошаље тек након одлуке уставног суда и саветодавног референдума значи накнадно признање да је споразум за Словенију лош", оценила је претходно опозициона Словенска демократска странка коју води бивши премијер Јанез Јанша.

Јаншина странка је уверена да арбитражни споразум неће добити подршку бирача иако га "као државну пропаганду промовишу водећи медији".

Арбитражни споразум не осигурава директан додир с отвореним морем, што се може закључити по формулацији из тачке 3 Споразума.

"Наведени термин не значи контакт с отвореним морем него пролаз према отвореном мору, што значи да ће у арбитражи Словенија остати без територијалног контакта који је имала у време бивше Југославије", наводе у странци Јанеза Јанше.

"Предлог владајуће коалиције да се распише саветодавни референдум о арбитражном споразуму за решавање граничног спора са Хрватском представља бег од одговорности", изјавио је агенцији СТА доајен словеначке политике Франце Бучар.

Истакавши да не подржава референдум, Бучар је рекао да он представља израз наспремности власти да преузме одговорност за тако озбиљна питања као што је арбитражни споразум, односно уређивање границе са Хрватском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи