Милибанд без резултата у БиХ

Свега дан након посете министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, у Сарајеву борави шеф британске дипломатије Дејвид Милибанд. Велика Британија подржава улазак БиХ у НАТО и ЕУ, поручио Милибанд.

Министар спољних послова Велике Британије Дејвид Милибанд изјавио је у Сарајеву да та земља подржава улазак БиХ у НАТО и ЕУ, и да је тај циљ могуће остварити уз заједничке напоре представника међународне заједнице и БиХ.

"Чланство у Савету безбедности УН је велика предност и велика одговорност за БиХ", рекао је Милибанд после разговора са члановима Председништва БиХ и изразио наду да ће Велика Британија, која је стална чланица Савета безбедности, успешно сарађивати са Босном и Херцеговином.

Данашња посета шефа британске дипломатије Милибанда БиХ и јучерашњи боравак његовог руског колеге Сергеја Лаврова у Сарајеву само су два најновија примера врло живе међународне дипломатске активности која за основни циљ има само једно - постићи сагласје лидера сва три конститутивна народа око реформи неопходних за приближавање ове земље Европској унији.

Порука коју је Милибанд пренео својим саговорницма, пре свега свом босанском колеги Свену Алкалају и премијерима ентитета Милораду Додику и Мустафи Мујесиновићу, јасна је - БиХ је у застоју, јер кључни политички играчи не могу да се договоре како да државу учине функционалнијом.

Сличну поруку пренео је и Лавров, али он за разлику од својих западних колега сматра, као и премијер Додик, да одлуке о будућности државе морају одлучивати домаћи фактори.

"У интересу БиХ је да самостално доноси одлуке", рекао је Лавров који је додао и да је његова земља "гарант Дејтонског мировног споразума", али да ће подржати сваки договор сва три конститутивна народа.

Наставак разговора о "бутмирском пакету"

У међувремену, ове недеље настављени су разговори о такозваном "бутмирском пакету", односно уставним променама које су предложили међународни посредници из САД и ЕУ.

Бутмирски процес, којим су представници ЕУ и САД покренули реформе у БиХ, Милибанд је оценио као добру прилику за развијање дијалога и доношење решења који ће убрзати пут БиХ ка евроатлантским интеграцијама.

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић оценио је да је битна подршка Велике Британије на путу БиХ ка НАТО-у.

Комшић је рекао да је пут БиХ ка НАТО-у приоритетан спољнополитички циљ БиХ, што може уједно бити и добра препорука за улазак БиХ у ЕУ.

Члан Председништва БиХ Небојша Радмановић је рекао да је будућност БиХ у евроатлантским интеграцијама и додао да на том путу има проблема, неразумевања једног дела међународне заједнице.

"Трансформација ОХР-а је неопходна како би Босна и Херцеговина могла аплицирати за кандидатски статус у ЕУ", рекао је Радмановић и додао да БиХ "незаслужено заостаје на европском путу у односу на земље из регије".

Силајџић незадовољан исходом разговора

Састанак Милибанда са лидерима седам политичких партија из БиХ завршен је у Сарајеву без конкретних резултата, преносе босанско-херцеговачки медији.

Председник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је на састанку речено да не постоји додатни услов, осим постојећих "пет плус два" за затварање ОХР-а.

Лидер СДА Сулејман Тихић истакао је да није било напретка у односу на раније сусрете и додао да је британски министар инсистирао на "остајању на бутмирском пакету".

Најнезадовољнији исходом састанака био је председник Странке за БиХ Харис Силајџић који је и овај пут заговорао укидање ентитетског гласања, преноси "Дневни аваз".

Председник ПДП-а Младен Иванић навео је да су странке из Сарајева претиле радикализацијом стања у БиХ.

Потпредседник ХДЗ-а Маринко Чавара поновио је став своје странке да без територијалног преустројства БиХ нема коначног решења, док је лидер СДП-а Златко Лагумџија оцијенио да је владајућа петорка удаљенија него што је била.

Председник ХДЗ-а Божо Љубић рекао је да је посјета британског шефа дипломатије потврда заинтересованости међународне заједнице за решавање проблема у БиХ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи