Кредит чека премијера

Због политичке кризе у Румунији, ММФ одложио пакет помоћи од 20 милијарди евра, условљавајући Букурешт формирањем владе и доношењем рестриктивнијег буџета. Румунски председник Трајан Басеску именовао је за мандатара Ливиу Негоита, члана Демократско-либералне партије.

Председник Румуније Трајан Басеску именовао је Ливиjуa Негоиту, члана Демократско либералне партије (ПДЛ) за премијера, у жељи да оконча политичку кризу која потреса земљу више од месец дана.

Председник Басеску изјавио је да је за мандатара нове владе одлучио да именује Негоита јер је добар меаџер и испуњава све критеријуме.

"Политичке партије на власти треба да преузму одговорност за управљање земљом", рекао је Басеску.

Мандатар Ливија Негоита рекао је да је Румунији потребан новац. "Морамо да закључимо споразуме са ММФ-ом, Светском банком и Европском унијом. Спреман сам да разговарам са свим парламентарним странкама како би што пре усвојили буџет", поручио је Негоита.

"Моја мисија је јасна, Румунији је потребна влада националног јединства", рекао је новоименовани мандатар и додао да ће списак чланова свог кабинета поднети скупштини у понедељак. Демократско либерална партија пружа подршку председнику Басескуу.

Аналитичари оцењују да ни најновији кандидат за премијера неће добити подршку парламентарне већине. Социјалдемократе и либерали оптужују председника за кршење Устава.

Ливиу Негоита, 47-огодишњи адвокат, је председник једне општине у Букурешту.

Политичка криза у Румунији почела је 1. октобра, када се распала коалиција социјалдемократа (ПСД) и демократских либерала (ПДЛ). После разлаза две владајуће партије, мањинска влада десног центра, премијера Емила Бока, оборена је 13. октобра.

Румунски парламент, на седници одржаној у среду, гласао је против избора кандидата за премијера Лучијана Кројиторуа, кога је првобитно предложио председник Басеску.

Еконимски аналитичари упозоравају Румунију да кандидат за премијера мора да образује владу пре првог круга председничких избора 22. новембра. То је основни предуслов за добијење финасијске помоћи, из пакета Међународног монетарног фонда, намњене заустављању помоћи румунској економији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи