Лавров: БиХ ковач своје судбине

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио у Сарајеву да БиХ сама одлучује о својој судбини. Русија спремна да интензивно сарађује са Сарајевом на имплементацији мира, а у интересу БиХ je да сама одлучује о придруживању НАТО-у и ЕУ, нагласио Лавров.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је у Сарајеву да је став Руске Федерације да БиХ сама одлучује о својој будућности и нагласио да његова земља сматра важним питање трансформације Канцеларије високог представника у БиХ.

Лавров је после разговора са члановима Председништва БиХ истакао да, иако Русија има негативан став према ширењу НАТО-а, БиХ има право да сама одлучује и да ће је Русија подржати у томе.

У интересу БиХ је да доноси самостално одлуке о придруживању НАТО-у и ЕУ, а не, како је рекао, под притиском, те је додао да је Русија спремна да интензивно сарађује у Савету за имплементацију мира.

Лавров је нагласио да је Русија веома заинтересована за конструктиван дијалог, али и решавање преосталих питања, попут државне имовине, и истакао је интерес своје земље да са БиХ сарађује на регионалном плану.

Односе између БиХ и Русије треба унапредити, посебно на економском плану, рекао је Лавров и истакао да неке руске компаније желе да буду присутне на тржишту БиХ.

Шеф руске дипломатије је, како се наводи у саопштењу, рекао да би нормализација односа са Београдом и Загребом дала могућност сарадње на билатералном и мултилатералном плану.

Домаћини упутили позив Медведеву и Путину

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и чланови Харис Силајџић и Небојша Радмановић разговарали су са Лавровим о односима две државе, а упутили су и позив руском председнику Дмитрију Медведеву и премијеру Владимиру Путину да посете БиХ, саопштено је из Председништва БиХ.

Комшић је изразио наду да ће овај састанак бити први у низу сусрета на највишем нивоу између БиХ и Руске Федерације и оценио да су односи две земље у узлазној путањи, али да се могу унапредити и бити свеобухватнији, посебно на економском плану.

Изразио је наду да ће БиХ убудуће имати интензивнију сарадњу са Русијом, између осталог у УН, с обзиром да је БиХ однедавно нестална чланица Савета безбедности УН.

Српски члан у Председништву БиХ Небојша Радмановић је изразио задовољство ставом Русије да БиХ сама треба да одлучује о својој будућности.

Радмановић је нагласио неопходност трансформације Канцлеарије високог представника јер, како је рекао, БиХ не може аплицирати за кандидатски статус у ЕУ док је високи представник у БиХ и док се то питање не реши. Радамновић је истакао да је за БиХ важна економска сарадња и да је руски капитал добродошао.

Бошњачки члан у Председништва БиХ Харис Силајџић рекао је да БиХ и Русија могу унапредити сарадњу на политичком и економском плану. Према његовим речима, Русија је учествовала у креирању Дејтонског споразума, а сада и у Савету за имплементацију мира, те добро познаје ситуацију у БиХ.

Силајџић је изразио је наду да Русија може помоћи у потпуној имплементацији Дејтонског споразума.

Додик: став Русије "релаксира ситуацију у вези са договорима у БиХ"

Русија, која је гарант Дејтонског споразума, подржава тај документ онакав како је написан, као и сваки договор два ентитета и три народа, без притисака и условљавања било каквим променама, изјавио је данас у Сарајеву премијер Републике Српске Милорад Додик.

Додик је, после разговора са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровом, рекао новинарима да став Русије "релаксира ситуацију у вези са договорима у БиХ".

Констатујући да Русија не учествује у бутмирском процесу, који су иницирали представници Вашингтона и Брисела, он је рекао да је став Руске Федерације да је дошло време за затварање Канцеларије високог представника у БиХ.

Додик је рекао да је Лаврову представио оно што се "условно зове бутмирски процес, који напросто не постоји", истичући да тај процес од почетка није имао подршку и да је потпуно неприпремљен.

"Бутмирски процес је тиха, а суштинска ревизија Дејтона, која није могла проћи", рекао је премијер РС, наводећи да је Лаврова упознао са ставовима да није против разговора о неким тачкама.

Додик, који је и лидер Савеза независних социјалдемократа, је рекао да за ту странку бутмирски папир не може бити основа за разговоре.

Шеф руске дипломатије данас је у Сарајеву разговарао и са председавајућим Савета министара БиХ Николом Шпирићем, са високим представником у БиХ Валентином Инцком и министром иностраних послова БиХ Свеном Алкалајем.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи