БиХ хапси вехабије

Специјалци Федералне полиције БиХ истовременом акцијом претресле четири локације и ухапсиле три особе осумњичене за тероризам и нелегално поседовање оружја. Ухапшени Ријад Рустемпашић, Абдулах Ханџић и Едис Велић.

Шеф Посебног одељења за организовани криминал Дру Енџел саопштио је да је акција почела у четвртак у 4.30 часова, да су претресене просторије у којима су осумњичени боравили, као и да током акције није било инцидената.

Енџел је, такође, рекао да су ове три особе већ биле ухапшене у марту 2008. године, када им је одређен притвор до јуна, али је тужилац проценио да њихово даље задржавање у притвору није оправдано, па су пуштени на слободу.

"Од тада, Посебно одељење за организовани криминал саслушао је готово 70 сведока и неколико осумњичених те прикупио више од 1.000 материјалних доказа у БиХ, као и у Немачкој, Аустрији и на другим местима", рекао је Енџел. Истовремено, експерти за дешифровање и тероризам, поново су анализирали велики број од раније доступних доказа.

"Могу се очекивати хапшења и других особа које су повезане с овим предметом", рекао је Енџел.

Ријад Рустемпашић је близанац још једног осумњиченог, Мухамеда Рустемпашића, коме је Суд БиХ недавно продужио притвор за још 60 дана, под сумњом за неовлашћени промет оружјем у који је умешан и његов брат Ријад.

Мухамед Рустемпашић је ухапшен пошто је покушао да побегне из Босне, а тамошње власти су се за такав потез одлучиле, јер има аустријско држављанство, па је процењено да би било тешко издејствовати његово касније изручење.

Конкретне оптужбе односе се на набавку оружја које је, наводно, намењено једној од локалних група радикалних исламиста, чији је лидер био управо његов брат Ријад, рекли су за Интернет портал Радио-телевизије Србије западни извори у Сарајеву.

Сви ухапшени и још известан број осумњичених за којима се трага, како наводе ти извори, припадају вехабијском покрету, који финансије добија из Саудијске Арабије.

Осим тројице ухапшених и Мухамеда Рустемпашића, западни извори помињу и Мухамеда Мецу, који је већ био ухапшен прошле године, пиод оптужбом да је припадао групи која је планирала нападе на католичке цркве и припаднике међународних снага током Ускршњих празника.

Претходно, стручњаци за борбу против тероризма, анализирајући пресретнуте разговоре осумњичених дошли су до закључка да је једна од планираних мета напада био фрањевачки самостан у Фојници, али и напади на неколико трафо-станица и серија напада на припаднике Еуфора.

У стану који је у Сарајеву изнајмио Ријад Рустемпашиће, тада, пронађена је читава гомила оружја и опреме, укључујући противтенковске мине, ласерске нишане, мапе и упутства за прављење бомби, као и књигу направљену да експлодира кад се отвори. У следећој рацији у селу Барице, на ободима Сарајева, пронађена још извесна количина оружја и муниције.

На листи тражених налазе се, наводе извори, Мухамед Фичер и Едис Стројил, који је у Немачкој набавио 10 ласерских нишана, предао их возачу локалног аутопревозника "Центротранс", који их је, на концу, предао Ријаду Рустемпашићу. Полиција је те нишане пронашла у кући његових родитеља у Бугојну.

Пронађена је и снајперска пушка са опремом за ноћно гађање, а из пресретнутих разговора могло се закључити да је Рустемпашић, у Аустрији и Немачкој, наручио још десетак таквих пушака, мада остаје нејасно да ли је то оружје икада допремљено у Босну.

Муџахединска веза

Рустемпашић је, према профилу који су начинили стручњаци за борбу против тероризма, током рата у Босни био припадник јединице "Ел муџахид", где је завршио курс за прављење импровизованих експлозивних направа.

Одмах после рата, односно 1996. године, био је један од кључних сумљиваца за минирање католичке цркве у селу Хумци код Бугојна, као и за бројне нападе на локалне Хрвате. После тога, провео је извесно време у Саудијској Арабији и Јордану, а 2000. године покушао је, додуше неуспешно, да се придружи радикалним исламистима у Чеченији.

Сфор га, је 2004. године, ухапсио јер је у његовој кући пронађено око пет килогфрама експлозива, због чегага је суд у Бугојну осудио на пет месеци условно, мада се у пратећој документацији СФОР-а наводи да постоји озбиљна сумња да је желео да експлозив употреби у терористичкој акцији.

Едис Вељић се, такође, помиње у документима западних обавештајних служби, јер је, пре неколико година, наводно, извесно време провео у Чеченији.

Најозбиљнија истрага против Рустемпашића вођена је током "операције Максимус" крајем 2005. године, после које су због тероризма осуђени Швђанин босанског порека Мирсад Бекташевић, Турчин Абдулкадир Чешур и Бајро Икановић, ккод којих су пронађена два прслука за самоубилачке акције и гомила осталог материјала.

Они су планирали да нападну америчку у британску амбасаду у Сарајеву, како би извршили притисак на владе тих држава да повуку трупа из Авганистана. Њих тројица су, такође, планирали и нападе у западној Европи, при чему је главну улогу у целој операцији преузео Бекташевић, који је под именом "Максимус" преко интернета регрутовао џихадисте по Британији, западној Европи и Канади.

Према документацији прикупљеној за суђење, Бекташевић је, пре хапшења, био најмање два месеца у контакту са Рустемпашићем.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи