Бандић за председника: Радићу као коњ!

Градоначелник Загреба Милан Бандић уласком у изборну трку за председника Хрватске избачен из Социјалдемократске партије. "Радићу као коњ за Хрватску", несвакидашња порука најновијег председничког кандидата.

У трку за председника Хрватске од јутрос се укључио и загребачки градоначелник Милан Бандић који је због тога сместа избачен из главне опозиционе странке Социјалдемократске партије (СДП).

У својеврсној представи на Сљемену, врху планине Медведнице изнад Загреба, ексцентрични градоначелник Бандић је у седам часова новинарима обнародовао да ће у предизборној кампањи обићи свако село и град и "као коњ радити за Хрватску".

Рекавши да ће 12. новембра кренути из пограничног места Илок у Срему да узоре Хрватску, да ће свако дете добити фудбалску лопту, Бандић је рекао и да је "након оца домовине и грађанина председника време за хрватског председника".

Рекавши да ослобођен било каквих страначких окова креће у председничку трку, Бандић је најавио да ће ујединити идеје Анте Старчевића, политичара из 19. века, који се сматра утемељитељем хрватске државности, Стјепана Радића, који је у 20. веку основао Хрватску сељачку странку, хрватски антифашизам и афирмацију Домовинског рата.

Прва реакција стигла је из СДП-а, који је саопштио да је Бандић објављивањем кандидатуре за председника Хрватске, активирао аутоматску примену члана статута странке, чиме су му престала чланска права обавезе и функције које је имао у партији.

Бандић "социјално осетљив"

Бандић је добио и прву подршку од мале Странке умировљеника која је саопштила да пензионери у Загребу живе боље него у другим деловима земље, што показује социјалну осетљивост Бандића и градских власти.

И по најновијим анкетама кандидат СДП Иво Јосиповић и даље има убедљиво најјачу подршку бирача од 24,9 одсто испитаних, мада она постепено пада јер је у октобру износила 27,1 одсто.

Следе Бандић са 14,5 и независни кандидат Надан Видошевић са 13,4 одсто гласова, којима подршка расте.

На четвртом месту налазе се кандидат ХДЗ-а Андрија Хебранг кога подржава 9,4 одсто испитаних, а пета је кандидаткиња Хрватске народне странке Весна Пусић с подршком од 8,6 одсто испитаних.

Сви остали који су најавили кандидатуру, њих десетак, имају подршку мању од четири одсто.

Кандидати до 16. новембра морају да скупе по 10.000 потписа и предати их државној комисији која ће 18. новембра прогласити важеће кандидатуре и решавати евентуалне жалбе.

Потом креће кампања која траје до поноћи 24. децембра, након чега наступа предизборна тишина.

Уколико нико у првом изборном кругу не освоји 50 одсто и један глас, други круг ће бити одржан 10. јануара 2010. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи