Румунија и даље без владе

Предложени састав румунске владе, мандатара Лучана Кроиторуа, није добио подршку парламента. Продужење политичке доводи у питање 20 милијарди евра помоћи ММФ-а Румунији, намењене заустављању финансијске кризе и помоћи економији.

Румунски парламент одбацио је предложени састав владе мандатара Лучана Кроиторуа, чиме је продужена политичка криза која доводи у питање 20 милијарди евра помоћи Румунији, из пакета Међународног монетарног фонда.

Економисти упозоравају Румунију да време за испуњавање услова за добијање пакета помоћи ММФ-а истиче и да ће бити тешко усагласити ставове политичких странака до 6. децембра, када се очекује други круг председничких избора.

Против владе је гласало 250 посланика, док ју је 189 подржало. Гласање против именовања Кроиторуове владе није изненађење, пошто је парламентарна већина, коју чини 65 одсто посланика, још при његовом именовању најавила да ће гласати против.

Снажна опозиција је одбацила економисту Кроиторуа, бившег представника Румуније у ММФ-у, коме је румунски председник Трајан Басеску 15. октобра дао мандат да образује владу после пада кабинета десног центра Емила Бока.

Аналитичари упозоравају да било који кандидат за премијера мора да се бори да образује владу пре првог круга председничких избора 22. новембра.

ММФ захтева од Румуније да усвоји рестриктивнији буџет до 10. децембра. Уколико Румунија то постигне, добиће једну трећину од 1,5 милијарди евра транше кредита ММФ-а који је од суштинске важности да се заустави финансијска криза и помогне економији коју је погодила рецесија.

Политичка криза у Румунији почела је 1. октобра, када су 10 министара из редова социјалдемократа поднели оставке, па је премијер Емил Бок остао са половином Владе која је оборена у парламенту три дана касније.

Комесар за монетарна питања ЕУ Хоакин Алмуниа је изјавио јуче да Румунија ризикује да се одложи долазак помоћи, јер је тешко рећи да ли је испунила услове споразума.

Политичари сматрају да се блокада неће окончати све док не буду познати резултати председничких избора између кандидата Басескуа, лидера социјалдемократа Мирчеа Ђоане и либерала Крина Антонескуа. Победник ће одредити ко ће бити премијер следеће владе, наводи Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи