Црногорци против геј бракова

Одредба о томе да се никоме не може оспорити право на брак, уклоњена из црногорског Нацрта закона о забрани дискриминације. Одредба би се могла тумачити као основа за склапање истополних бракова, што није у складу са црногорским законодавством, кажу аутори Нацрта.

Из црногорског Нацрта закона о забрани дискриминације уклоњена је одредба о забрани дискриминације у којој је писало да се никоме не може оспорити право на брак.

Професорка међународног права и чланица групе која је радила на изради Нацрта Ивана Јелић рекла је да би се та одредба могла протумачити као основа за могућност будућег склапања истополних бракова, што није у складу са црногорским законодавством.

Јелићева је за подгоричке "Вијести" изјавила да је експертска група направила коначну верзију Нацрта закона о забрани дискриминације и у тексту уградила препоруке Венецијанске комисије (ВК).

Ивана Јелић је додала да је Комисија забринута што је поступак заштите од дискриминације поверен Канцеларији заштитника људских права.

Венецијанска комисија је недавно, у мишљењу на Нацрт закона о забрани дискриминације, дала велики број примедби на тај документ чије је усвајање један од услова за стављање Црне Горе на визну "белу шенген листу".

Препоруке Венецијанске комисије односиле су се у првом реду на јачање капацитета канцеларије заштитника људских права, ако влада одлучи да у коначном решењу остане одредба према којој ће омбудсман обављати институционалну заштиту од дискриминације.

У Венецијанској комисији сматрају да би тим послом требало да се бави посебна комисија или посредник, на чему су прошле седмице инсистирали и панелисти на скупу о правима сексуалних мањина у Црној Гори.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи