Главаш остаје у БиХ

Одбијена жалба Хрватске на одлуку првостепеног већа којом је одбијен захтев за изручење Бранимира Главаша. Жалбено веће наводи да Главаш не може бити изручен, јер је неоспорно утврђено да је држављанин БиХ.

Жалбено веће Суда Босне и Херцеговине одбацило је жалбу Хрватске на одлуку првостепеног већа тог суда којом је одбијен захтев за изручење Бранимира Главаша.

Главаш је неправоснажно осуђен пред Жупанијским судом у Загребу на 10 година затвора због ратних злочина почињених над српским цивилима у Осијеку.

Како се наводи, жалбено веће је утврдило да је одлука којом је одбијено изручење Главаша Хрватској донета на темељу важећих одредби закона о држављанству БиХ.

Суд БиХ првобитно је разматрао захтев Хрватске за изручење Главаша у јуну и тада га је одбио.

Жалбено веће, којим је председавала председница Суда БиХ Меџика Кресо, 26. октобра је потврдило да Главаш не може бити изручен, јер је неоспорно утврђено да је држављанин БиХ са пребивалиштем у Љубушком.

Главаш се, иако оптужен за планирање и организовање масовних ликвидација српских цивила у Осијеку, као посланик у Сабору бранио са слободе, а пре изрицања казне побегао је из Хрватске.

Тамо је ухапшен по Интерполовој потерници, али је убрзо ослобођен, јер је, у међувремену, стекао и БиХ држављанство, а закони те земље забрањују изручивање својих држављана другим земљама, без обзира на врсту и тежину злочина.

Главаш је у БиХ наставио да прима све принадлежности које му следују као посланику у хрватском Сабору, чак је и најавио да ће се кандидовати на предстојећим изборима за председника Хрватске.

Злоупотреба закона о неизручењу

Европска унија раније је упозорила Хрватску, али и земље у региону, да морају хитно да реше озбиљан проблем створен националним законима о неизручењу држављана, што се све чешће злоупотребљава, да би се избегло кажњавање за ратне и организоване злочине.

ЕУ у извештају о напретку наводи да међу државама у региону постоје препреке у изручењу држављана оптужених за ратне злочине.

Иако само име Бранимира Главаша није споменуто у извештају, јасно је наведен његов случај као један од доказа како је могуће избећи одговорност за злочине бежањем у неку другу државу, чије се држављанство може добити, и онда бити под заштитом те државе.

У извештају о напретку Хрватске, Европска комисија индиректно је критиковала и хрватски Сабор због одговорности за бекство Бранимира Главаша у БиХ.

"Сабор је укинуо имунитет једној особи осуђеној за ратне злочине после изрицања првостепене пресуде. Ипак, кашњење у доношењу те одлуке омогућило је том посланику у парламенту да оде из државе, пошто је проглашен кривим и осуђен", пише у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи