Министар потонуо у "Подравкином" лонцу

Јадранка Косор прихватила оставку министра привреде Хрватске Дамира Поланчеца због афера у компанији "Подравка". Контроверзни кредит у дат после директне интервенције председника Хрватске Стјепана Месића, тврди Поланчец. Месић: Нећу се руменити због "Подравке".

Хрватска премијерка Јадранка Косор прихватила је оставку вицепремијера и министра привреде Дамира Поланчеца после разговора с њим. Поланчец је ставио мандат на располагање председници владе, пошто се више седмица расправља о његовој умешаности у аферу у компанији "Подравка" из Копривнице.

Медији извештавају, позивајући се на неименоване изворе из Хрватске демократске заједнице чији је Поланчец члан, да је он оставку ковертирао пре два дана и да ће о детаљима и разлозима целог случаја говорити ускоро.

Подношењем оставке, Поланчец је реаговао на притиске, из редова опозиције али и владајуће коалиције, да поднесе оставку пошто се против њега води истрага због умешаности у малверзације у компанији "Подравка" из Копривнице, пише ријечки "Нови лист".

Лист наводи да постоји могућност да премијерка и влада пошаљу одговор у парламент, у коме неће здушно стати иза Поланчеца, и тиме купе време како би у наредне две седмице одлучили о његовој судбини.

По неслужбеним тврдњама, Поланчец ће се јавно бранити од оптужби за аферу "Подравка". Његова оставка неће значити признање кривице, већ ће представљати олакшавање позиције премијерки Косор.

Уред за сузбијање корупције и организованог криминала води истрагу због малверзација деоницама "Подравке, а тужилаштво је усредсређено на прикупљање доказа који би требало да потврде, више него озбиљне, индиције да је Поланчец био подстрекач, организатор и политички ментор директорима Подравке".

Директори су тренутно у притвору под оптужбом за удруживање због незаконитог преузимања компаније, односно индиције да су новцем "Подравке" хтели купе њене деонице за рачун мале групе руководилаца.

Поланчец је у последње три године, за време мандата, стекао акције "Подравке" у вредности 10,5 милиона куна (1,45 милиона евра).

"Из пословне документације коју је прикупио хрватски Уред за сузбијање корупције и организираног криминалитета наводно се може видети да је потпредседник Владе био ментор и подршка да се новцем 'Подравке' купе њене деонице, за његов и рачун других менаџера", пише Интернет портал "Индекс".

Поланчец је "Подравкине" деонице куповао 2004, 2006, 2007, и прошле године.

Дамир Поланчец би, ако се докаже његова умешаност у малверзације, могао бити први хрватски министар ухапшен за време обављања дужности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи