Додик најавио повлачење из преговора

Милорад Додик најавио да би могао да се повуче из преговора о уставној реформи у БиХ. То није мој пораз, већ политичара из Федерације који неће да разговарају без представника међународне заједнице, рекао Додик.

Премијер РС Милорад Додик изјавио је да би могао да се повуче из преговора о уставној реформи у Босни и Херцеговини, коју предлажу Сједињене Америчке Државе и Европска унија.

Додик је претходно позвао на састанак у Бањалуци водеће политичаре у земљи у циљу наставка дијалога о питањима важним за функционисање државе, али је већина лидера експлицитно одбила позив, наводи се на сајту РТРС.

"Ово није мој пораз", рекао је Додик.

"То је пораз политичара из Федерације који желе да разговарају само у присуству представника међународне заједнице", оценио је премијер Републике Српске.

На састанак у Бањалуку дошли су председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић, председник ДНС-а Марко Павић, представник Социјалистичке партије Саша Чудић и председник странке Радом за бољитак Јерко Лијановић.

Коментаришући то што се на састанак нису одазвали и остали позвани лидери партија у БиХ, Додик је рекао да њихов однос показује лице и наличје стања у БиХ.

"Представници политичких партија који су одбили да учествују на данашњем састанку домаћих политичара, показали су велику неодговорност, јер су на овом састанку требало да буду разматрана веома важна питања", рекао је Додик.

Додик је изјавио да је спреман да учествује у разговорима са осталим политичким лидерима у Босни и Херцеговини, али да "бутмирски пакет" не може да буде полазна основа за разговор.

Председник Владе РС Додик, који је председник владајуће Странке независних социјалдемократа у РС је раније, у разговору са амбасадором Сједињених Америчких Држава у БиХ Чарлсом Инглишем, поновио опредељење Владе РС за европске интеграције, као и одлучност за поштовање Дејтонског мировног споразума.

Премијер Додик је истакао да питање ентитетског гласања у парламентарној скупштини БиХ не може да буде доведено у питање, ни по коју цену.

Додик је раније изјавио да ће прихватити само онај дијалог унутар БиХ, у којем главну реч не воде странци и да је у сваком тренутку спреман да се одазове позиву бошњачких политичара на разговоре, уверен да је време наметања одлука прошлост.

Подсећамо да су разговори представника политичких странака БиХ са званичницима Европске уније и САД, који су почели 20. октобра, прекинути без конкретних резултата.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи