Ухапшен осумњичени за убиство Стјепана Ђурековића

Полиција ухапсила хрватског држављанина под сумњом да је учествовао у убиству Стјепана Ђурековића 1983. године. Ђурековић, кога је режим тадашње Хрватске сматрао државним непријатељем, убијен по налогу Централног комитета Комунистичке партије Хрватске.

Припадници Баварског покрајинског уреда за сузбијање криминала ухапсили су 66-годишњег хрватског и шведског држављанина Луку С., осумњиченог да је 1983. године у Немачкој убио некадашњег хрватског привредника Стјепана Ђурековића, саопштило је Савезно државно тужилаштво у Карлсруеу.

У саопштењу се наводи да је Лука С. ухапшен у Минхену и да је изведен пред истражног судију у овом граду.

Ухапшени Лука С. осумњичен је да је "са више саучесника 28. јула 1983. године у Волфратсхаузену, близу Минхена, по налогу некадашњег Централног комитета Комунистичке партије у Хрватској и у складу са плановима сарадника бивше хрватске службе безбедности убио Стјепана Ђурековића који се сматрао државним непријатељем", наведено је у саопштењу.

Ухапшени је у истражном затвору, да ће даљу истрагу водити Баварски покрајински уред за сузбијање криминала, као и да у интересу даљег поступка за сада неће бити давана даља саопштења.

Виши земаљски суд у Минхену је прошле године на доживотну казну затвора осудио хрватског држављанина Крунослава Пратеса, такође због учешћа у убиству хрватског емигрантског активисте Ђурековића 1983. године.

Пратес је током процеса признао да је сарађивао са југословенском обавештајном службом, али је порицао уплетеност у убиство Ђурековића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи